Safet Kaçar - Bilgiler
08/12/2009 20:19
HABER

Alt kimlik-üst kimlik tartışmasına en güzel cevap Makedonya Boşnaklarından

www.makturk.com 02.01.2006

Geçtiğimiz hafta içerisinde Toplumsal Gelişim Derneği ve Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü ile beraber hazırladıkları konferansa katılmak üzere Makedonya ve Kosova’ya yaşayan Boşnak azınlık temsilcileri Türkiye’yi ziyaret etti. Makedonya’dan “Makedonya Boşnak Kültür Derneği” başkanı Safet Kaçar ile Makedonya Boşnak Üniversite Öğrencileri Topluluğu başkanı ressam Esad Haydarpaşiç ve Kosova’dan “Kosova Boşnak Öğretmenler Derneği” başkanı Nebiya Alili’nden oluşan Boşnak kafilesi 13.12.2005 Salı günü Ankara’ya vardılar.

Misafirlerin uçaktan indikleri zaman söyledikleri ilk şey: “Bizi başka yerde bırakmış annemize ( Türkiye’ye) kavuştuk! O bizi bırakmış olsa da, o bizim anamız olduğu için biz asla onu sevmekten vazgeçmedik” sözleriydi. Kafile 14.12.2005 Çarşamba günü Ankara’yı gezdiler. Anıtkabir’i ziyaretleri sırasında duygularını gizleyemeyen misafirler defalarca Atatürk’ün ister Türk tarihinde ister dünya tarihinde olsun ne kadar önemli bir şahsiyet olduğunu yinelediler.

Kendilerinin de Türk olduğunu ve gördükleri her tarih parçasının kendi tarihleri olduğunu da söylemekten kaçınmadılar. 15.12.2005 Perşembe günü Konya’yı ziyaret eden Boşnak temsilciler burada Konya kültür merkezinde ki tasavvuf konserine katılıp Mevlana müzesini ziyaret ettiler. Konya dönüşünde Türkiye insanının Boşnak olarak kendilerine gösterdikleri büyük ilgiden ne kadar memnun kaldıklarını dile getirdiler.

Uydu üzerinden yayın yapan ve merkezi Almanya’da bulunan TD1 kanalının program çekimlerine de katılan misafirlerle çekimler sırasında ilginç diyaloglar geçti. Her fırsatta Türk olduklarını dile getiren misafirlerden Esad Haydarpaşıç:”Ankara biz Boşnakların vücudunda kalbi temsil ediyor, kalpsiz yaşamamız mümkün değil” sözleriyle Balkanlardaki Boşnakların durumunu gayet net bir şekilde gözler önüne serdi.

Makedonya Boşnak Kültür Merkezi Başkanı Safet Kaçar merkezlerinin faaliyetleri hakkında bilgi verip yaşadıkları zorlukları anlattı. Kosova’da yaşayan Boşnakların temsilcisi olarak projeye katılan Nebiya Alili de program çekimleri sırasında Kosova Boşnaklarının şu andaki durumu ve Kosova’nın bağımsızlığını kazanması halinde gelebilecekleri konum hakkında bilgi verdi. Balkanlarda Osmanlının mirasçısı olmanın ne kadar zor ama aynı zamanda ne kadar gurur verici bir olay olduğunu da dile getiren katılımcılar Türkiye’den kendilerine sahip çıkmasını beklediklerini ifade ettiler. Türkiye’nin AB’ye girme süreci hakkında yöneltilen soruya Safet Kaçar “Türkiye tek başına güçlü bir ülke, o Hıristiyan kulübüne girmek için zorlanmasına gerek yok, biz Türkiye’nin gözüne bakıyoruz Türkiye nereye bakıyor” diye cevap verdi.

Gazi Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslar arası ilişkiler bölüm başkanlığı ve Toplumsal Gelişim Derneği tarafından düzenlenen “Makedonya ve Kosova Boşnakları” isimli konferans 16.12.005 tarihi saat 15.00’te Gazi Üniversitesi 100.yıl konferans salonunda düzenlendi. Oturum başkanlığını Uluslar arası İlişkiler bölümü başkanı Sayın Refet Yinanç’ın yaptığı konferansa konuşmacı olarak Boşnak misafirler yanında ASAM Balkan Masası Temsilcisi Erhan Türbedar da katıldı.

Oturum başkanı Sayın Yinanç, Boşnakların Osmanlı öncesi dönemiyle konferansın açılışını yaptı. Daha sonra söz alan ASAM temsilcisi Erhan Türbedar Boşnakların Tarihi geçmişine ve Balkanlardaki konumunu genel olarak değerlendirdi. Makedonya’da yaşayan Boşnakların tarihi süreci, siyasi temsilcilikleri ve hakları hakkında bilgi veren Sayın Kaçar’ın ardından, Makedonya Boşnak gençlerinin eğitimi hakkında Boşnak Öğrenci Topluluğu Başkanı Esad Haydarpaşiç bilgi verdi. Son olarak Kosova Boşnakları temsilcisi Nebiya Alili Kosova Boşnaklarının tarihi geçmişleri, ülke içerisinde ki sayıları, konumları hakkında bilgi verirken Kosova’nın bağımsızlığına hazır olduklarını Arnavut kardeşlerimizin dün şikayet ettiği haksızlıklara kendilerinin de başkalarına saygı duymaları gerektiğini ifade etti.

Konferansın ardından Ankara’da okuyan Balkanlı öğrencilerle bir araya gelen misafirler bu projeden duydukları mutluluğu anlattılar. İstanbul’u kültür başkenti olarak ziyaret eden konuklar Türkiye’den ayrıldılar. Toplumsal Gelişim Derneği Başkan Yardımcısı Tugay Sait Seyhan konuyla ilgi yaptığı değerlendirmede dernek olarak özellikle Balkanlarda insan hakları üzerine faaliyet gösteren derneğimiz son üç ayda Yunanistan Gökkuşağı Partisi başkanı ile Romanya Macarlarının temsilcilerini misafir eden parti en son Sancak Milli Meclis Başkanı Dr Süleymen Ugljanin’i misafir ettiğini ifade söyledi. Ugljanin şu anda Sancak’ın ana kenti Yenipazar’ın belediye başkanlığını yapıyor.

Seyhan, 2006 yılı Şubat ayı sonunda dünyadaki tüm Gagavuz önderlerini Ankara’da toplamayı düşündüklerini ifade etti.

Not: Filiz NEZİR'in yazısı

http://www.makturk.com

Önceki
Önceki Konu:
Zerin Abas
Sonraki
Sonraki Konu:
Raif Vırmiça

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu