Safra Kesesi Taşları - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Safra kesesindeki katı oluşumlara verilen ad. Safra kesesi taşları, safra kesesinde rastlanan bozukluklardan en önemlisidir.

Ciddi bir yan etki ya da komplikasyonlara neden olmadan, cerrahi girişimle çıkartılabilir. Karnın sağ üst bölümünde sağ omza doğru yükselen şiddetli ve ani bir ağrı, safra kesesi ya da safra yolu hastalığı belirtisi olabilir. Kolesterol ya da kalsiyum tuzlarının küçük, taş gibi bir birikimi olan safra taşları, saatlerce sürebilen ağrılar doğurur ve arkasından genel karın acı ve hassasiyeti gelebilir. Mide bulantısı, iştahsızlık, bazen ateş ve titremeyle bunlarla birlikte görülen diğer belirtiler olabilir.

Safra kesesi taşları kristalize yapılardır, bir kum tanesi kadar ufak ya da bir ceviz kadar büyük olabilirler. Yuvarlak ve düz ya da çok kenarlı ve şekilsiz olabilirler. Kimilerinin bir, kimilerinin üç beş safra kesesi taşı olabilir. Safra kesesinde toplanan taşların hiçbir belirtisi olmayabilir. Ancak safra kesesi kanalını ya da safra kanalının kendisini tıkarsa, sancılı spazm ve tıkanma bölgesinde iltihaplanma yapabilir. Safra kesesi krizi genellikle ani başlar ve üç beş saat sürebilir. Sonraki üç beş saat içinde azalabilir. Sancı şiddetli ve üst üste gelebilir. Genellikle onu bulantı ve kusma izler. Sancı durunca, sağ üst karın bölgesinde hafif bir ağrı ya da acı hissi olabilir. Bu en çok bir gün kadar sürebilir. Gerçek bir safra kesesi krizi çok sık olmaz. Genellikle yılda bir ilâ üç defadan fazla değildir. Kusma hissi, şişkinlik, yağlı yemeklerin doğurduğu rahatsızlık ya da sık gelen karın ağrıları her zaman safra kesesi hastalığına bağlanmamalıdır. Eğer yüzde sararma ve arkasından sancı gelirse bu, ana safra kanalına bir taşın girdiğini belirtir. Yüksek ateş ya da titremeli üşümeler, genellikle safra kesesi iltihabı, akut pankreas iltihabı ya da tıkanmanın yanı sıra, safra kanalında enfeksiyon gibi başka bir problemin olduğuna işaret eder. Yağlı besinlerin yoğun olarak tüketimi safra kesesi hastalıklarını hızlandırabilir. Normal olarak, safrada bulunan safra asidi kolesterol yoğunluğunun çok artmasını önler ve böylece safra kesesi taşları oluşmaz. Birçok kimsede, safra kesesi taşlarının belirti vermeden oluştuğu görülmektedir.

Safra kesesini alma ameliyatı safra kesesi ağrısı çok olanlara yapılır. İlk teşhis sırasında gençlerde safra kesesi hastalığı belirtilerinin 60 yaşın üstündekilere oranla daha çok olduğu görülmüştür.

Önceki
Önceki Konu:
Safra Kesesi
Sonraki
Sonraki Konu:
Safran

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu