Süsengiller familyasından, çiğdeme benzeyen bir bitki ve bu bitkinin kurutulmuş çiçek tepeciklerine verilen genel ad. Boyu 20-25 cm'ye kadar ulaşabilir. Çok yıllık soğanlı bir bitkidir. Etli ve yuvarlak, 2-3 cm çapında bir soğanı ve sonbaharda açan mor renkli çiçekleri vardır. Çiçeklerin ortasında kırmızı-turuncu renkli, çiçeğin dişi organına ait tepecikler bulunur. Bu çiçek tepecikleri gıda üretiminde ve eczacılıkta kullanılır.
Safran, Hititler döneminden beri Anadolu'da biliniyor ve ilâç olarak kullanılıyordu. Eski Yunanda, özellikle Batı Anadolu'da ticareti oldukça yaygındı. Osmanlılar döneminde de önemini koruyan bir ihraç ürünüydü. Daha önceleri Urfa, Mardin, Kastamonu, Ankara, İstanbul'da yetiştirilmesine karşın, bugün yalnızca Kastamonu'nun birkaç köyünde üretimi yapılmaktadır.
Safranın çiçekleri açtıktan sonra tepecikler tek tek toplanıp kömür ateşinin üzerinde bal mumuyla karıştırılarak kurutulur. Yaklaşık 10 g safran elde etmek için 1430 tepecik gereklidir. Anayurdu Akdeniz ülkeleri, Anadolu ve İran olarak bilinmektedir.
Safran kırmızı renkli boya maddeleri, şekerler, uçucu ve sabit yağlar içerir. Sinir sistemini uyarıcı, iştah açıcı, âdet söktürücü, koku ve renk verici olarak kullanılır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.