Alm. Sacharin (n), Fr. Saccharine (f), İng. Saccharine. Tatlandırıcı olarak kullanılan organik bir bileşik. Kimyâsal formülü C7H5NO3S olup, orto-sülfobenzoik asit imit olarak da bilinir. Tabiî halde mâden kömürü katranından elde edilebilen beyaz bir tozdur. Sakarinin tatlandırıcı kuvveti çay şekerininkinin 500 katıdır. Sakarinin kendisi suda zor çözündüğünden sodyum dihitrat tuzu hâlinde kullanılır.
Sakarin daha ziyâde çay, kahve gibi içeceklere katılır. Tatlandırıcı olmasına rağmen hiçbir besin değeri taşımaz. Vücutta metabolizma hâdiselerine katılmaz ve değişikliğe uğramadan dışarı atılır. Sakarin şeker hastaları ve zayıflama rejiminde olanlar tarafından yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Sakarinin kanserojen olup olmadığı uzun süre tartışıldığı ve deneyler yapıldığı halde kesin bir neticeye varılamadı. Bilhassa şeker hastalarının sakarin kullanması uzmanlarca uygun bulunmaktadır. Ancak gıdâ maddeleri tüzüğüne göre tatlılara karıştırılması yasaktır.
Piyasada ortalama 16,25 miligramlık tabletler hâlinde satılan sakarinin her bir tableti bir kesme şeker kadar tatlılık verir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.