Karadeniz ve Marmara bölgeleri arasındaki geçiş bölgesinde yer alan ilimiz. İlin merkez ilçesi Adapazarı'dır. Yüz ölçümü 4817 km2, nüfusu 756 168 kişi (2000), il plâka kodu 54'tür. İlçeleri; Merkez, Akyazı, Ferizli, Geyve, Hendek, Karasu, Kaynarca, Kocaali, Pamukova, Sapanca, Söğütlü ve Taraklı'dır.
Büyük bölümü Marmara bölgesindedir. Güneyden kuzeye doğru gidildikçe toprakları alçalır. İlin güneyinde Samanlı Dağları vardır. En önemli ovaları, Adapazarı Ovası ile Pamukova'dır. Bu ovalar il ekonomisinde önemli bir yer tutar. Karadeniz kıyıları geniş ve doğal kumsallardan oluşur. Sakarya ilinde bulunan akarsular Sakarya Irmağı'nda toplanır. Sakarya Irmağı Türkiye'nin üçüncü uzun ırmağıdır. Doğal göllerin en önemlileri, Sapanca, Gökçeören ve Acarlar Gölü'dür.
Sakarya ilinin iklimi, Marmara bölgesi ile Karadeniz bölgesi arasında bir geçiş iklimidir. İlin iç kesimleri kıyıya oranla daha çok yağış alır.
Sakarya halkının büyük çoğunluğu kırsal kesimde yaşar. İl ekonomisi tarım ve tarıma dayalı sanayi ile ticarete dayanır. Yetiştirilen başlıca ürünler, şeker pancarı, mısır, buğday, patates, soğan, ayçiçeği, üzüm, elma, armut, fındık, domates, dolmalık biber, kavun, karpuz ve lâhanadır. Hayvancılık da ekonomide önemli bir yer tutar. En fazla koyun ve sığır yetiştirilir. Ayrıca tavukçuluk ve ipek böcekçiliği de yapılır. İl topraklarında bulunan göllerde tatlı su balıkçılığı da yapılır. Tarıma dayalı başlıca sanayi kuruluşları, şeker, un, unlu ürünler, patates, süt ve süt ürünleri işletmeciliği, bitkisel yağ, yem, kemik unu, tarım alet ve makineleri, traktör ve treyler fabrikalarıdır.
Sakarya, Karadeniz ve Marmara bölgeleri arasında kalan geçiş alanında yer alır. Genellikle güneyden kuzeye doğru gidildikçe alçalan Sakarya ili topraklarının güney kesimini Samanlı Dağları engebelendirir. İlin en yüksek noktası 1543 m'ye erişen Keremali Dağı'nın doruğudur. İldeki başlıca düzlük alanlar Akova olarak da bilinen Adapazarı Ovası ile Pamukova'dır. Geyve Boğazı'yla birbirine bağlanan bu ovalar, önemli birer tarım alanıdır. İl topraklarından kaynaklanan sular, Değirmendere, Karacasu, Büyük Melen Çayı ile Sakarya Irmağı'nda toplanır. Kocaeli'nde küçük bir bölümü olan Sapanca Gölü Sakarya ili sınırları içindedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.