Evrende bulunan yaklaşık 200 milyar gök adadan birisinin adı. Dünya'nın da içinde yer aldığı Güneş Sistemi bu gök ada içindedir. Yıldızlardan ve yıldızlar arası maddeden oluşan büyük, disk biçimli sistemdir. İçerdiği çok sayıdaki yıldız, sisteme tüm gök küreyi çevreleyen, oldukça düzensiz aydınlık bir kuşak görünümü kazandırır.
Samanyolu gök adası evreni oluşturan yüz milyarlarca gök adadan biridir. Bu büyükçe gök ada birkaç yüz milyar yıldız ve çok miktarda yıldızlar arası gaz ve toz içerir. Samanyolu gök adası, merkezde bir çekirdek bölgesiyle onu çevreleyen spiral biçimde kollardan oluşur. Dev bir çarkıfeleği andıran kollar, gök ada diskinin ana gövdesinden dışarı doğru uzanır. Samanyolu gök adasının çapı kabaca 100 000 ışık yılıdır.
Gök adanın çekirdek bölümü, yıldızlar arası toz parçacıklarıyla örtülmüş durumdadır. Çekirdeğin merkezinde, kütlesi Güneş'inkinin yaklaşık dört milyon katı kadar olan bir kara delik olduğu sanılmaktadır. Ayrıca kollarda çok miktarda yoğun yıldızlar arası gaz ve toz parçacıkları bulunur; bu nedenle bu bölgeler yeni yıldız oluşumuna çok elverişlidir. Güneş, bu kollardan birinin (Orion kolu) iç kenarında, sistemin merkezinden kol uzunluğunun üçte ikisi kadar uzaklıkta yer alır. Tüm Samanyolu sistemi gök ada merkezinin çevresinde dönmektedir. Merkezden daha uzak yıldızlar merkeze daha yakın olanlara oranla daha yavaş hareket etmektedir. Güneş, hemen hemen dairesel bir yörüngede, olasılıkla saniyede 225 km hızla dolaşmaktadır. Güneş'in gök ada merkezi çevresindeki dolanımını yaklaşık 200 milyon yılda tamamladığı tahmin edilmektedir. Güneş Sistemi Samanyolu'nun çok küçük bir parçasıdır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.