Samet Ağaoğlu - Bilgiler
08/12/2009 20:18
1919 yılında Bakü'de doğdu. Türkiye'ye göç eden, Meşrutiyet ve Cumhuriyet devirlerinin ünlü siyasetçisi Ağaoğlu Ahmed Bey'in oğludur. İlk ve orta öğretimini Beyazıt Lisesi (1926) ve Ankara Lisesi'nde yaptı (1929). Ankara Hukuk Fakültesi'ni bitirdi (1931), İhtisas yapmak üzere Strassburg Üniversitesi'nde bulundu ancak doktorasını tamamlamadan yurda dönmek zorunda kaldı (1932). Yurda dönünce İktisat Bakanlığı İş ve İşçiler Bürosu Tetkik Memurluğu'nda memuriyete başladı.. Aynı Bakanlıkta İç Ticaret Genel Müdürü iken devlet hizmetinden ayrılıp (1946) avukatlığa geçti ve Demokrat Parti'nin kurucuları arasında yeraldı. 1950, 1954, 1957 seçimlerinde Manisa'dan Milletvekili seçildi, Başbakan Yardımcılığı, Çalışma, İşletmeler, Sanayi ve Devlet Bakanlığı yaptı. 27 Mayıs askeri darbesinde diğer Demokrat Partili'ler gibi o da tutuklandı ve Yassıada'ya sürüldü. Müebbet hapis cezasıyla İmralı ve Kayseri cezaevlerinde yattı. 7 Ekim 1964'te çıkarılan aftan yararlanarak serbest kaldı. Aftan sonra kendini tümüyle yazılarına veren Samet Ağaoğlu, 6 Ağustos 1982 tarihinde öldü.

ESERLERİ

Hikaye Kitapları:Strasburg Hatıraları, Zürriyet, Öğretmen Gafur, Büyük Aile, Hücredeki Adam, Katırın Ölümü

Hatıra:Babamdan Hatıralar, Babamın Arkadaşları, Aşina Yüzler, Arkadaşım Menderes, Marmara’da Bir Ada, Demokrat Parti’nin Doğuş ve Yükseliş Sebepleri, İlk Köşe.

İnceleme:Kuva-yı Milliye Destanı

Gezi : Sovyet Rusya İmparatorluğu

Siyasi Günlük

Demokrat Parti'nin Kuruluşu

Samet Ağaoğlu

İletişim Yayınevi / Anı Dizisi

Samet Ağaoğlu, sadece siyaset sahnemizin değil siyasi literatürümüzün de en özgün ve en önemli isimlerinden. Ağaoğlu'nun ilk kez günışığına çıkan siyasi günlüğü, yakın tarihimizin önemli bir dönemine ilişkin çok zengin bir eser niteliğinde.

- - - - - - - -

Farklı bir kaynaktan derlenen biyografisi:

Samet Ağaoğlu 1909 yılında Kafkasya'da doğdu. Meşrutiyet döneminin tanınmış düşünür ve kurucusu Ağaoğlu Ahmet Beyin oğludur. Ortaöğrenimini Ankara Lisesi'nde, Yüksek öğrenimini Hukuk Fakültesi'nde tamamladıktan sonra bir yıl kadar Almanya'da ekonomi okudu. Yurda dönünce 1933-1946 yılları arasında Ekonomi ve Ticaret Bakanlıklarında görev aldı. Daha sonra Demokrat Parti saflarında yönetici olarak siyasal yaşama atıldı, milletvekili, ve iki kez de bakan oldu. 27 Mayıs 1960'tan sonra uzun süre Yassıada'da tutuklu kaldı, yargılanarak hüküm giydi. Öteki Demokrat Parti yöneticileri ve milletvekilleriyle birlikte affa uğradı. Yazar Samet Ağaoğlunun eserlerinde Dostoyevski'nin etkisi altında kaldığı söylenir.

Sonraki
Sonraki Konu:
Oğuz Atay

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu