Üzüm ya da başka meyvelerin sularını, türlü yöntemlerle mayalandırarak elde edilen alkollü içki. Rengi kırmızı, pembe ya da beyaz olabilir. Uluslar arası standartlara göre, şarabın alkol derecesi en az 11, en çok 13 derece olmalıdır. Kimi dinlerde kutsal sayılan şarap, İslâmiyet'te içilmesi yasaklanmış bir içkidir.
Anadolu, şarap üretilen en eski bölgelerden biridir. Yapılan kazılarda M.Ö. 17. ve 18. yüzyıllara ait şarap kapları bulunmuştur. Ancak Türklerin İslâmiyet'i kabul etmesinin ardından Orta Çağda Anadolu'daki şarap üretimi gerilemiştir. Cumhuriyet'in ilânından sonra şarap üretimi Anadolu'da yeniden artmaya başlamıştır.
Şarap, pek çok toplumda dinsel bir tema olarak algılanmış, hatta kimi zaman şarap tanrısının var olduğundan bile söz edilmiştir. Mısırlılar şarapla ilgili tanrılarına Osiris, Yunanlar Dionysos, Romalılar da Bacchus adını vermişlerdir. Tek tanrılı dinlerin kutsal kitaplarından Tevrat ve İncil'in, büyük tufanı anlatan bölümleri başta olmak üzere, çeşitli bölümlerinde asma ve şaraptan sıkça söz edilmektedir. Hristiyanlar, şarabı İsa'nın kanı, Tanrı'nın bir lütfu olarak kabul etmişlerdir. Büyük tufandan sonraki olaylarla başlayan İncil'de, Nuh Peygamber'in kültüre aldığı bitkiler arasında asmanın öneminden bahsedilmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.