Şarbon - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Bacillus anthracıs bakterisinin yol açtığı hastalık. Şarbon hastalığı, içlerine koyun, sığır, keçi ve domuz da dahil olmak üzere, birçok hayvanda görülür. Öldürücü bir hastalık olan şarbon, insanlara da bulaşabilmektedir. Genellikle sindirim ve deri yoluyla bulaşır. Şarbon hastalığına, çoğunlukla hayvanlarla haşır neşir olan, hayvan besleyen, kasaplar ve hatta veteriner hekimler yakalanır. Hastalığa yol açan virüs, doğal şartlarda 15 yıl kadar barınabilir. Koruyucu olarak kullanılan aşı, dünyada yalnızca ABD, İngiltere ve Rusya'da üretilmektedir.

Şarbon hastalığının insanlarda görülen belirtileri, hayvanlarda görünenlerle birçok benzerlik gösterir. İlk olarak ortaya çıkan belirtiler şunlardır: Solunum yoluyla bulaştığı durumda, solunum sistemi içerisinde akciğerlerde yaralar meydana getireceği için, üç gün içinde soluk almada etkisi açığa çıkar. Yüksek ateşle başlar. Lenf bezelerinde şişlikler meydana getirir. Koltuk altı lenf bezelerine gitmesi daha tehlikeli bir durumdur. Mikrop akciğer lenf bezelerine de ulaşabilir. Bu durumda, titremeler başlar ve soluk almada güçlükler olabilir. Ayrıca kalp ya da duyu sistemini ve gözü de etkileyebilir. Yüksek ateşten dolayı terlemeler, titremeler meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda hemen sağlık kuruluşuna başvurulması ve testlerinin yapılması gerekir. Şarbon insanlar için tehlikeli bir hastalıktır. Şarbona yakalananlarda ölüm oranı yüzde 25 ile %60 arasındadır. Şarbondan korunmak için geliştirilmiş olan aşının %93 oranında etkili olduğu tahmin edilmektedir.

Önceki
Önceki Konu:
Şarap
Sonraki
Sonraki Konu:
Şark Çıbanı

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu