Mahreçler Kânunu ile tanınan, liberal ekole mensup Fransız iktisatçısı. 5 Ocak 1767’de Fransa’nın Lyon şehrinde doğdu. Gençken geçim sıkıntısı sebebiyle İngiltere’ye çalışmaya gitti. Fransız İhtilâlinin patlak vermesiyle 1789’da tekrar ülkesine döndü. Gazeteci olarak, elindeki bütün imkânlarını Adam Smith’in klasik ekonomi tezini müdâfaa etmeye kullandı. 1816’dan sonra çeşitli enstitülerde siyasî ekonomi profesörlüğü yaptı. 16 Ekim 1832’de Paris’te öldü.
Mahreçler Kânunu: Gerçekte mallar, mallarla değiştirilir. Para, malların alışverişlerini kolaylaştıran bir araçtır. Bir mal üretildiğinde, başka malları satın almak için kullanılacak gelir doğmuş olur. Bu sebepledir ki, ekonomide aşırı üretim söz konusu olmaz. Her malın üretimi, üretilen öbür mallar için bir pazar doğurur. Mahreçler Kânunu, kısaca şu şekilde formülize edilebilir: “Her arz kendi talebini doğurur.”
Say, geçici olarak aşırı üretimi kabul eder. Bu durumda üretimin talebi aşan kısmı satılmaz ve o malın fiyatı düşer. Dolayısıyla kâr istenilenin altına iner ve malın üretimi kısılır. Yâni pazar mekanizmasının iyi işlemesiyle arz, kendini talebe uydurur. Ekonomi her zaman kendiliğinden tam istihdamda dengededir. Say, bu teorisiyle, klasik ekolün en önemli kişisi oldu.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.