Bir kümenin elemanlarıyla 1 den başlayarak ardışık sayma sayılar arasında bire bir eşleme yapıp sonuncu sayma sayısının bulunması işi.
Varlıklar, nesneler, kümelerin elemanları sayılabilir. Sayma sayılarının kümesi,
S={1, 2, 3, 4, 5, ...}
şeklindedir ve S ile gösterilir.
Örnek
Bir tabakta bir elma, bir armut ve bir erik var. Bu tabaktaki meyvelerin sayısı bulunurken; tabaktaki meyvelerle sayma sayıları kümeleri arasında bire bir eşleme yapmak gerekir.
Tabaktaki meyvelerin kümesi = {elma, armut, erik} ve
S ={1, 2, 3, 4, 5, ...} dir.
Tabaktaki meyveler kümesiyle sayma sayıları kümesi arasında yapılan bire bir eşleme sonucunda, en son bulunan sayma sayısı üçtür. Buna göre tabakta üç tane meyve vardır.
Çok sayıdaki varlıkların daha kolay sayabilmesi için varlıklar gruplara ayrılarak sayılır. Böylece bir sayma sistemi oluşturulur. Örneğin, varlıkların 2'lik gruplara ayrılmasıyla 2'lik sayma sistemi, 5'lik gruplara ayrılmasıyla 5'lik sayma sistemi, 8'lik gruplara ayrılmasıyla 8'lik sayma sistemi, 10'luk gruplara ayrılmasıyla da 10'luk sayma sistemi oluşur.
Bugün günlük yaşantıda kullanılan, 10'luk düzene göre sayma sistemidir. Bu sayma sisteminde, on tane birlik sayının onlar basamağını, on tane onluk yüzler basamağını, on tane yüzlük binler basamağını, on tane binlik on binler basamağını oluşturur ve bu şekilde devam eder.
100 = 10 x 10,
1000 = 100 x 10,
10 000 = 1000 x 10, ...
Onluk sistemde basamaklar, sağdan sola doğru sırasıyla birler, onlar, yüzler, binler, on binler, yüz binler, milyonlar, on milyonlar,... diye adlandırılır.
Sayma sistemleri eski çağlardan beri kullanılmaktadır. Saymaya yönelik en eski bulgular M.Ö. 3300'e doğru Mezopotamya'da ve M.Ö. 3200 yılında Mısır'da ortaya çıkmıştır. Tarihteki bazı sayma sistemlerinden birkaçı ve özellikleri şunlardır:
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.