Tek hücre veya hücre toplulukları halindedirler. Genellikle klorofilsiz olup, tipik plastid nukleusları bulunmaz. Nuklein maddesi (DNA) hücreye dağılmış veya tanecikler halinde (Nukleoid) bulunur. Çeperler polisakkaritlerden ve amino asit bileşiklerinden yapılmıştır. Bir çok bakterinin hareketini kamçı sağlar. Kamçılar farklı sayıda olup, hücrenin çeşitli yerlerinde bulunur. Çoğu hetereotrof, bir kısmı avtotroftur. Suda, toprakta, besin maddeleri üzerinde, çürümekte ve kokuşmakta olan ortamda, canlıların dokuları içinde yaşarlar. Canlılarda önemli hastalıklara etken olan patojen bakteriler olduğu gibi, tıpta tedavide faydalanılan antibiyotikleri veren bakteriler de bulunmaktadır. (Basillus ve Streptomyces türleri).
Üreme: Eşeysiz olarak ikiye bölünerek veya sporla olur üremede ortamın etkisi büyüktür. Bakteriler uygun ortam koşullarında bölünme ile elverişsiz dönemlerde de spor üretirler.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.