Sertaç Bucak - Bilgiler
08/12/2009 20:19
Faik Bucak’ın oğlu, Uluslararası Kürt İnsan Hakları Merkezi Kurucusu ve Eski Başkanı mühendis Sertaç Bucak, Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) 2. Olağan Kongresinde genel başkanlığa seçildi.

x

HAK-PAR'A YENİ BAŞKAN SERTAÇ BUCAK

www.haber10.com 13.11.2006

Haklar ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) 2. Olağan Kongresinde Sertaç Bucak, genel başkanlığa seçildi.

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) 2. Olağan Büyük Kongresi, Kocatepe Kültür Merkezi'nde yapıldı. Demokrasi şehitleri adına” saygı duruşunda bulunulmasıyla başlanan kongrenin açılışında, Genel Başkan Yardımcısı Reşit Deli, katılımcıları kürtçe olarak selamladı. Konuşmasına Türkçe olarak devam eden Deli, Genel Başkan Abdulmelik Fırat'ın sağlık sorunları nedeniyle kongreye katılamadığını söyledi.

Daha sonra Genel Başkan Vekili Fehmi Demir, kürsüye gelerek, Fırat'ın kongreye gönderdiği mesajı okudu. Fırat, mesajında “partilerinin 5 yıldır danışıklı dövüşün ve şiddetin labirentinde mücadele ettiğini ve önemli kazanımlar sağladığını” belirtti.

HAK-PAR'ın, ne ideolojik ne de siyasi bir hareketin devamı olduğunu vurgulayan Fırat, şunları kaydetti:

“Partimiz, ülkemizde demokratik yöntemlerle kolektif bir siyaset sergilemektedir. Eli sopalı tek liderliğe alışmış bir toplumda bu mücadeleyi yürütmemizin ne kadar zor olduğu malumdur. İçinizden seçeceğiniz bir arkadaşın etrafında kenetlenip bu mücadeleyi başarıya ulaştıracağınıza inancım tamdır.”

Fehmi Demir, mesajın ardından yaptığı konuşmada, dünyanın küreselleşme sürecine girdiğine dikkati çekerek, Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgede de yeni güç dengelerinin oluştuğunu vurguladı. Hükümete seslenen Demir, statükoculara takılmadan, evrensel değerlere ve AB hukukuna uygun adımlar atılması gerektiğini kaydetti.

Kongreye konuk olarak katılan DTP Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Sakık da yaptığı konuşmada, geçmişte yaşananların bugüne ışık tutması gerektiğini söyledi. Kürt kökenli vatandaşların temsil noktasında daha etkin bir duruma kavuşmaları gerektiğini öne süren Sakık, çatışmasız bir toplum özlemi duyduklarını kaydetti.

Mali raporların görüşülmesiyle devam edilen kongrede, genel başkan seçimi de yapıldı. Abdulmelik Fırat'ın, sağlık sorunları nedeniyle genel başkanlığa aday olmayacağı belirtildi. Kongrede 215 delege oy kullandı. Abdülmelik Fırat'ın sağlık sorunları nedeniyle genel başkanlığa aday olmadığı seçimlerde, Bayram Bozyel ile yarışan Sertaç Bucak, Genel Başkan seçildi.

x

Sayın Faik Abik Bucak’ın Anısına !..

Kutbettin Özer

http:// www.gelawej.org

T-PDK kurucusu ve Genel Başkanı Sayın Faik Abik Bucak’ın 40. yıl dönümü münasebetiyle Avrupa’dan, Almanya’dan Kürd Kültür Derneği adına anısını rahmetle anıyoruz.

Kuzey Kürdistan tarihinde bütün Kürdlerin kalbinde derin bir iz bırakan Sayın FaikAbik Bucak’ın Abidesini dikerek, inanmış olduğu Kürdistan Bayrağını dalgalandırmaya and içtik. Sayın Faik Abik Bucak, Sayın Merhum Mele Mustafa Barzani’nin ileri sürmüş olduğu merkezi Örgütleme ile Kuzey Kürdleri hareketlendirdi. Bu hareketin içinde Ape Musa Anter ve diğer arkadaşları arasında Sayın merhum Faik Abik Bucak’ta bulunuyordu.

Faik Abik Bucak Hakimlikten istifa ederek, Avukatlık görevine üslendi. Daha sonra Kürd siyasi sorunu üzerinde durdu ve kendini iyice yetiştirdi. Kısa bir zaman sonra T-PDK kurucuların arasında yer alarak Genel Başkanlığa kadar geldi. Sayın Faik Abik Bucak boş durmadı. O hareketliliğiyle Kuzey ile Güney Kürdistan arasında mekik dokumaya hız verdi ve çok seri çalıştı. Kürdistan halkından büyük destek alıyordu. Halkına güven ve inanç kavramını Kürd milli sorununda kısa bir dönemde binlerce Kürd yurtseverleriyle birlikte hareket ediyordu. Kürdistanın bütün alanlarında arkadaşlarıyla birlikte büyük örgütlemeye girerken, T.C devleti bu örgütü nasıl tahrip edeyim diye, peşlerine bir sürü dedektif ve ajan takmıştı. Buna rağmen korkmadan, Kürdistani örgütlemenin en iyisini yapıya çalıştı.

Sayın Faik Abik Bucak Kürd evladının has evladı, şehit olduktan sonra geride ipek gibi çocuklarını arakada bıraktı. Babaları şehit olduktan sonra, Serhat Bucak, Sertaç Bucak ve kız kardeşi olan Zozan’ı 30 yıldan beri tanıyor ve Kürdistani Mücadelelerini aralıksız vermeye çalışıyorlar. Bu kardeşlere uzun ömür diliyor ve Kürd evlatların kanı yerde kalmayacağına inanıyoruz.

Sayın Faik Abik Bucak şairliğiyle de tanılan ve ağır başlı, onurlu ve gururuyla arkasına bırakmış olduğu iz, biz Kürd yurtseverleri olarak gurur duyuyoruz. Onun bırakmış olduğu yerden itibaren, biz devam etmeye çalışacağız. Ant içtik.

Değerli merhum Faik Abik Bucak’tan korkan ve onun başarısını çekemeyen güç ve düşman kurşunu ile şehit edildi. Almanya’dan Kürd Kültür Derneği adına kendisini rahmetle anarken, bütün Kürd Halkın başı sağ olsun, duyuruyoruz.

Kürd Kültür Derneği e.V Karlsruhe/Almanya

Dernek Başkanı adına

Kutbettin Özer

KutbettinO@t-online.de

XXX

RÖPORTAJ

SERTAÇ BUCAK: GENEL AF KAVRAMI KULLANILMAMALI

AKSİYON 31.10.2006

Mühendis Sertaç Bucak, PKK için genel af ilanına karşı. Dağdakileri indirmenin şehirde yeni problemlere yol açacağına inanıyor. Hedef sosyal entegrasyon olmalı diyor

Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkanı Mehmet Ağar’ın terör örgütü PKK’ya yönelik “Dağda silah atacaklarına, ovada siyaset yapsınlar... ” sözü yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, “Bu bir genel af çağırısıdır. Bunu şiddetle kınıyorum.” şeklinde bir karşı çıkış yaptı. Daha sonra bu tartışmaya, siyasetçiler ve aydınlar da dâhil oldu. Toplum her ne kadar dillendirmekten çekinse de birtakım soruları zihninden geçirmeye başladı. PKK’ya genel af uygulanabilir mi? Her şeyden önemlisi, gelinen noktada genel af kavramını telaffuz etmek doğru mu?

Bu soruları Kürt meselesini yakından takip eden, Avrupa ile Türkiye arasında mekik dokuyan mühendis Sertaç Bucak’a sorduk. Bucak, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder tarafından Almanya’da kurulan Uluslararası Kürt İnsan Hakları Merkezi’nin kurucusu ve bir dönem de başkanlığını yaptı. Sertaç Bucak’ın babası Faik Abik Bucak da Türkiye Kürdistan Demokratik Partisi’ni kurmuş, ancak kısa bir süre sonra 1966’da ‘tuhaf’ bir kazada hayatını kaybetmiş, Kürtlerin sembol olarak kabul ettiği bir isim. Urfa’nın Siverek ilçesinde yaşayan Sertaç Bucak, şu anda genel af kavramını telaffuz etmenin yanlış olduğu görüşünde. Bucak’a göre ne PKK ne de Türkiye bu kavram üzerinden yapılacak hamlelere hazır.

GENEL AF KAVRAMI KULLANILMAMALI

-Son haftalarda Türkiye’de bir genel af tartışması yaşanıyor. PKK’ya yönelik bir genel af uygulamaya konabilir mi?

Toplum içinde genel değişik spekülasyonlar var. İçeriği bilinmeden, daha doğrusu ne olduğuna bakılmadan hemen karşı çıkıldı; üzerine yorumlar yapıldı. Mehmet Ağar bir genel aftan söz etti. Şiddete bulaşmış herkesin affedileceği manası çıkarıldı. Onun için genel af yerine yeni kavramlar türetmek lâzım. Mesela ‘insanların yeniden topumla entegrasyonu’ demek lâzım. Genel af kavramı henüz karşılığını bulamıyor ve şu dönemde PKK’ya yönelik kullanılacak bir kavram da değil. İş sadece toplum bazında bitmiyor. Sorun bir şeklide bu işe taraf olan kişilerin kendi prestijini koruma durumuna geldi. Ama yapılırsa bu, devleti küçük düşürmez, devletin ödün verdiği anlamını taşımaz. Aksine bu büyük bir devletin göstereceği dirayettir. Dünyanın her yerinde bu böyledir. Kuzey İrlanda’da yaşanmış bir örnek var.

-Peki Türkiye hem devlet hem de toplum bazında buna ne zaman hazır hâle gelecek? Aynı soruyu terör örgütü ve tabanı için de sormak lâzım.

Temel sorun şu; siz bu sorunu çözmek istiyor musunuz, istemiyor musunuz? Bu işi askerler mi yoksa düşünen siviller mi halledecek? Genel af bu olayın bir detayı. Ondan sonra atılacak adımlar önemli. Hükümet ile devletin belirli kurumları arasında düşünce farkı var. Hükümetin, CHP’nin, Kızılelmacıların yaklaşımı arasında büyük fark var. Meseleyi güvenlik boyutunda görenler durumu geriyor. Böyle düşünenler kendi insanını da düşünmeli. Kürt sorununu silahla çözmek isteyenler tıkanmayı beraberinde getiriyor. Bu PKK’dır, Türkiye’deki bazı güçlerdir.

-PKK’yı tabanı olarak görüp siyaset yürütenlerin etkisi yok mu bu tıkanmada?

Onlarla aynı tabanı paylaştığını söyleyen siyasi partiler artık bir adım ileriye gidilmesini istiyorlar. Silahların susmasını, gömülmesini istiyorlar. Yani ateşkes ile yetinmiyorlar. Kan davası güdülmemeli, intikam peşine düşülmemeli. Siyasilerin böyle bir hakkı zaten yoktur. Adımlar atılır ve sorun yavaş yavaş çözülür. Kimse ani bir şey beklemesin; makbul de olmaz, toplumun işlemekte olan bünyesine zarar verir.

-PKK silahlara veda etmek istemiyor ama...

Silah konusunda PKK taraf olabilir. Veya onlarla aynı tabanı paylaştığını söyleyenler de. Ama Kürt sorununa onlar taraf değildir. Sorunun çözümü gündeme geldiği zaman siyaseti güden herkes taraf olur. Ama eğer şiddet olmazsa insanlar daha rahat düşünebilir. Kürt sorununun önünde militarist güç büyük bir problemdir. Siyaset güdenler de bu militarist gücün bir parçasıdır. Çünkü silahın olduğu yerde insanlar akıllı ve mantıklı düşünemezler.

-Sorun zaten silahların oluşturduğu korkulardan kaynaklanmıyor mu?

Bu durumda çözüm için silahlı tarafın söylediğine dikkat etmek lâzım. Başka türlü, silahların gölgesi hiç kaybolmuyor. Ateşkesi ilan edenler silahı bırakıyorum da diyebilmeli. Ve sözünde sonuna kadar durmalı. O zaman güvenlik üzerinden siyaset yapanların ellerindeki bütün araçları alınmış olur. Toplum sorunun çözümünü sadece güvenlikte ve silahta görenlere itibar etmeyi bırakırsa, siyasilerin itibarı yükselir.

-Patlayan mayınlar bunun çok da kolay olmayacağını gösteriyor?

Mayın patlaması olayından emin değilim. Bu mayınları kim patlatıyor? Barış istemeyen PKK’nın içindeki güçler de olabilir, çatışmalardan nemalanan odaklar da düşünülebilir. Derin devletin bu konudaki maharetlerini de görmezden gelemeyiz. Silahlı mücadelenin Kürt sorununu çözmede araç olmadığını PKK’nın da kabul etmesi lâzım.

DAĞDAN OVAYA BİR ANDA İNİLMEZ

-PKK’yı tabanı olarak değerlendiren DTP (Demokratik Toplum Partisi), “benim bundan sonra PKK ile ilişkim olmayacak” derse çözüm için ciddi bir adım olur mu?

Aynı tabanı paylaşıyorlarsa bu iş biraz zor olur. Bütün köprüleri atarlarsa bu çok iyi bir sürecin başlangıcı olur. Ama bu kadar büyük bir şeyi yaparlar mı bilemiyorum. Ancak şunu söyleyebilirim, DTP’de silahların tamamen bırakılması yönünde bir eğilim giderek güçleniyor. Bir ülkede söz sahibi hükümettir. Ama herkes bir açıklama yapıyor ve bu açıklamalar farklı oluyor. Bunlar sorun teşkil ediyor. ‘Şahin şahini destekler.’ Bunu da bir dipnot olarak kaydetmekte fayda var.

-Yapılan açıklamalar karar merciindeki hükümeti zor durumda bırakır mı sizce?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır’da bir açıklama yaptı. Meseleyi dillendirdi; ‘Kürt meselesi var’ diye bir tabir kullandı. Ondan önceki hükümetler de söylemişlerdi. Ancak Erdoğan bir adım daha ileriye gidip; ‘Bizim de hatalarımız olmuştur’ dedi. Bu söylediğinin arkasında durabilmeliydi. Sonraki adımlar atılamadı. Çünkü tuhaf bir şekilde silahlar tekrar devreye girdi. Hükümetin Kürt sorununu çözme konusunda samimi olduğuna eminim ve çözmeye en yakın hükümettir.

-Peki niye söylediklerinin arkasında duramıyor?

Çok yalnız bırakılıyor... Ama Kürtler de hükümetler arasındaki nüansları görmeli. Herkesin söylediklerini hesaba katıp, hükümete yardımcı olmaları gerekiyordu. Bu hükümet AB konusunda nasıl bir performans gösterdiyse Kürt meselesinde de çözüm adına önemli adım atabilir.

-Hükümetin işe nereden başlaması gerekiyor?

İlk önce 301’i ortadan kaldırmalı. Sonraki aşamada henüz kirli işe bulaşmamış, elinde silah olup da henüz alt düzeyde olan insanların entegrasyonunu sağlayabilir. Ama bunun adına pişmanlık yasası dememeli ve kademeli olmalı. Ani bir çözüm olmaz. Beş yıllık düzenlemeler içinde bir çözümler paketi hazırlar, insanları dağdan indirirsiniz. İnsanları affettim dediğinizde, dağdan inip şehre gelecekler. O zaman yeni bir toplumsal sorun çıkar ortaya. Yıllarca dağda yaşamış insanın şehirde yeni bir hayat kurması kolay değil. Üstüne üstlük dağa çıkmış yaftası da var.

-Amerika’nın ve Avrupa ülkelerinin Kürt meselesine bu kadar müdahil olması da etkili oluyor belki.

Siz 80 yıldır bir sorunu çözemezseniz Batı müdahil olacaktır. Bu bizim acziyetimizi gösteriyor. Kıbrıs’ta da aynısı yapılıyor. Türkiye NATO üyesidir. AB üyesi olduktan sonra da bugünkü egemenlik hakkından yoksun kalacaktır. Zaten hep müdahil idiler. Her yıl Türkiye ile ilgili raporlar hazırlanıyor, hepsinde de Kürt sorunu var. Bu raporlar kısmî bir dayatmayı içeriyor. AB içinde Kürt sorunu daha da açık bir şekilde ifade edilecektir. Ama Türkiye bu meseleyi kendisi çözmeli, başkasına bırakmamalı. Kürtler açısından da sorun var. Türkiye AB üyesi olduktan sonra Kürtler de bağımsız devlet hayallerini ve ideolojilerini mezara gömmek zorunda kalacaklar. Maksimum talep federasyon olur. Ötesindeki haklar ortada kalmaz.

Önceki
Önceki Konu:
Ladikli Ahmet Ağa
Sonraki
Sonraki Konu:
Hüseyin Öztürk

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu