Dış ortamdan gelen ses dalgaları, kulak kepçesi yardımıyla toplanır. Kulak yoluyla gelen dalgalar, kulak zarını titreştirir. Zara bağlı olan orta kulaktaki küçük kemikler de titreşir. Kemiklerdeki titreşimler, iç kulakta ilk olarak bir sıvıyı, bu sıvı da titreşim almaçlarını uyarır. Almaçlar, işitme sinirleri aracılığıyla, beynin ilgili bölmelerine sinyal gönderir. Böylece işitme tamamlanmış olur.
Sesleri birbirinden ayıran üç önemli özellik vardır. Bunlar; sesin şiddeti, sesin yüksekliği ve sesin tınısıdır. Sesin şiddeti, kaynağın yakınında daha güçlüdür. Kaynaktan uzaklaştıkça şiddeti azalır. Belirli bir uzaklıktan sonra da kaybolur. Yani duyulmaz. Bunun nedeni ses dalgalarının sahip olduğu enerjinin gittikçe azalmasıdır. Sesin yüksekliği denince, sesin inceliği ve kalınlığı anlaşılır. Eğer ses kaynağında titreşim az olursa ses kalın, titreşim çok olursa ses ince (tiz) olur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.