Sevr Antlaşması - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Birinci Dünya Savaşı'nı kazanan İtilâf Devletleri, Osmanlı Devleti ile anlaşmayı geciktirmişlerdi. Bunun en önemli nedeni, Osmanlı topraklarını nasıl paylaşacakları konusunda anlaşamamış olmalarıydı. İzmir, Yunanlılara verilmiş, bu durum İngiltere ile İtalya arasında anlaşmazlığa neden olmuştu. İtilâf Devletleri, 21 Nisan 1920'de San Remo'da, Osmanlı Devleti'ni nasıl paylaşacaklarını kararlaştırdılar. Buna göre Irak ve Filistin İngilizlere, Suriye Fransızlara, Güney ve Güneydoğu Anadolu İtalyanlar ve Fransızlara, İzmir, Doğu ve Batı Trakya Yunanlılara bırakılacaktı. Boğazlar uluslar arası bir komisyonun denetiminde olacaktı. Antlaşma Osmanlı Devleti'nin onayına verildi. Osmanlı Devleti imzalamakta gecikince, Yunan orduları Balıkesir, Bursa, Uşak, Nazilli ve Trakya'yı işgal ettiler. Bu gelişmeler karşısında İstanbul Hükümeti anlaşmayı kabul etti. Paris'in Sevr mahallesinde 10 Ağustos 1920'de Sevr Antlaşması'nı imzaladı. Bu antlaşma Türk ulusu tarafından hiçbir zaman kabul edilmedi. Sevr Antlaşması'na göre İstanbul, Osmanlı Devleti'nin başkenti olacak, ama Osmanlı Devleti anlaşmaya uymazsa elinden alınacaktı. Boğazlar tüm ülkelerin gemilerinin geçişine açık bırakılacaktı. Uluslar arası bir komisyon boğazları yönetecek; bu komisyonda Türk temsilcisi olmayacaktı. Doğuda Kürdistan adlı bir devlet kurulacaktı. İzmir, Yunanlılara verilecekti. Urfa, Mardin, Gazi Antep ve tüm Suriye Fransa'ya bırakılacaktı. Ayrıca Adana'dan Kayseri'ye ve Sivas'ın kuzeyine kadar olan bölge de Fransa'ya verilecekti. Arabistan ve Mezopotamya İngiltere'ye verilecekti. Kapitülâsyonlardan tüm ülkeler yararlanacaktı.

Paylaşımda oluşan anlaşmazlık sürekli gündemde olduğu için, Türk ulusunun sürekli karşı çıkış ve savaşmalarından dolayı, Sevr Antlaşması bir türlü yürürlüğe giremedi.

İLGİLİ KONULAR

Kurtuluş Savaşı

Önceki
Önceki Konu:
Sezer, Ahmet Necdet
Sonraki
Sonraki Konu:
Selimiye Camii

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: