Güneydoğu Anadolu bölgesi ile Doğu Anadolu bölgesi arasında yer alan bir ilimiz. 1990 yılında il olmuştur. Yüz ölçümü 7172 km2, nüfusu 353 197 kişi (2000), il plâka kodu 73'dür. İlçeleri; Merkez, Beytüşşebbap Cizre, Güçlükonak, İdil, Silopi ve Uludere'dir.
Şırnak toprakları akarsu vadileriyle yarılmış dağlık alanlardan oluşur. Bu dağların en önemlileri, Tanin Dağı, Termo Dağı, Mamemusa Dağı, Altın Dağ ve Cudi Dağı'dır. Bu dağların yüksek yerlerinde bulunan yaylalar hayvancılık açısından büyük önem taşır. En önemli ovaları Silopi, Cizre ve İdil Ovaları'dır. İl topraklarından kaynaklanan sular, Dicle Irmağı'na dökülür. Bu akarsuların en önemlileri Hezil Çayı ile Hâbur Çayıdır. Şırnak ili Güneydoğu Anadolu bölgesi ile Doğu Anadolu bölgesi arasında bir geçiş iklimine sahiptir. Kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazlar çok sıcak ve kurak geçer.
Şırnak ilinin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Hayvancılık canlı hayvan satışına dayalıdır. Bu nedenle hayvansal üretimi azdır. En çok koyun ve kıl keçisi yetiştirilir. Tarıma elverişli alanları oldukça azdır. Yetiştirilen başlıca ürünler, buğday, mercimek, arpa, üzüm ve pamuktur. GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) kapsamında olan Cizre Projesi bittiğinde tarımda büyük bir gelişme olması beklenmektedir. Dokumacılık yaygın bir biçimde yapılır. İlde önemli bir sanayi kuruluşu yoktur.
Cizre kentinde olan Hâbur Sınır Kapısı ülkenin önemli sınır kapılarından biridir. Bu sınır kapısı sayesinde ilde olumlu ekonomik gelişmeler olması beklenmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.