Soba zehirlenmesi odun, kömür gibi ısınma aracı olarak kullanılan maddelerin yanması sonucu ortaya çıkan karbon monoksit gazından kaynaklanır. Bu gaz solunduğu takdirde, akciğerlerden kana karışarak kanda oksijen taşıyan moleküllerle yer değiştirir. Bunun sonucunda dokulara yeterli oksijen taşınamaz ve kişi hayatını kaybeder.
Ne yazık ki günümüzde pek çok evde halâ soba kullanılıyor. Zahmeti bir yana ölümcül tehlikesi olması ve hatta pek çok kişinin hayatına son vermesi üzüyor. Bu yüzden soba kullananların son derece dikkatli olması gerekiyor. Dikkat edilmesi gereken ilk husus iyi bir soba ve kaliteli yakacaktır. Zira çoğu soba kömürdeki uçucu maddeleri yakamadığı için zehirlenmeler meydana gelebiliyor. Soba, oda içerisinde en uygun yere kurulmalı ve yerden en az 5-10 santim yüksekte olmalıdır. Ayrıca boruları temiz olmalı ve yakılırken en fazla 2/3 oranında doldurulmalıdır.
Soba zehirlenmelerinin önemli nedenlerinden biri de yatmada önce sobayı yakmak veya ilave yakıt koymaktır. Bu nedenle sobanın sabaha kadar kendi yakıtıyla yanmasını sağlamalıyız. Ayrıca sobayı yakarken üstten yakmalı ve soba tam tutuşmadan ilave yakıt atmamalıyız. Bu sayede sobanın daha etkin bir biçimde yanmasını sağlamış ve karbon monoksit salınımını en aza indirmiş oluruz.
Yanan sobanın olduğu bir ortamda el ve ayaklarda uyuşma, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı gibi belirtilerle karşı karşıya kalırsak muhakkak temiz havalı bir ortama çıkmalıyız. Çünkü bu belirtiler, zehirlenmenin en önemlileridir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.