Soğan, tam bir vitamin kaynağıdır. Birçok yemek ve salatada kullanılır. Hatta elma, armut yer gibi sade soğanı yiyen vatandaşlarımızda vardır. Fakat doğraması o kadar külfetlidir ki, insanı ağlatır. Belkide çoğu kimse bu yüzden doğramak bile istemez.
Soğan yapısı gereği ikiye ayrılır. Bunlar allinazlar ve sülfid bileşiklerdir. Soğan kesildiğinde yada parçalandığında allizanlar, sülfid bileşikleri parçalayarak sülfenik aside dönüştürür. Bu asit havada çabuk yayıldığından soğan keserken gözümüze gelmesi zaman almaz. Gözümüzün yaşarmasının sebebi bu asitin gözümüze girmesi değil, gözyaşımızla tepkimeye girerek sülfürik asitin oluşmasını sağlamasıdır. Gözyaşı, göze giren asiti veya cismi temizlemek için salgılandığından soğan doğrarken gözümüz yaşarır.
Soğan doğrarken göz yaşarmasını engellemek için özel soğan gözlükleri takılabilir. Ayrıca soğandan gözümüz yaşardığında asla elle müdahele etmemek gerekir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.