Solunum-o2 Tüketimi - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Bir atığın arıtılması sırasında O2 tüketiminin bilinmesi çok önemlidir.Çünkü havalandırma aktif çamur prosesinde toplam maliyetin önemli bir kısmını oluşturur.

Oksijen tüketimi manometrik ve elektrodlarla veya beş günlük BOD(Biyolojik Oksijen İhtiyacı) testi ile belirlenebilir.Arıtılmış olsun veya olmasın atık suların büyük kısmı genellikle nehirlere verilir.Nehir canlı hayatı için çözünmüş O2 miktarı esansiyel olduğunda daha 1912 yılında İngiltere'de nehir suyundaki çözünmüş O2 ni kritik düzeye düşürmeden kanalizasyon sularının nehre verilebilmesi için BOD testleri yaptırılmaya başlanmıştır.

Saf bakteri kültürleri için spesifik endojen solunum oranı çok düşükken aktif çamur durumda oldukça yüksektir.(~%10-50).Bunun iki önemli sebebi vardır.

1)Aktif çamur kendine bağlı olarak suda çözünmeyen formattaki yağ asitleri,karbonhidratlar ve proteinleri içerir.

2)Arıtma proseslerinde metabolize olabilecek depo ürünlerini içerebilecek mikroorganizmalar yavaş büyürler buna karşılık endojen solunumu çok hızlıdır.

Bu durumlarda hücre canlılığını yitirir ama solunum devam eder ve mikrobiyal büyüme olmadığı halde O2 tüketilir.Normal olarak aktif çamurda canlı hücre oranı %1-10 arasında değişir.Sonuçta total lizizin gerçekleşir ve hücre içeriği dışarı çıktığından bulanıklığa sebep olur.Supernatantın çözünmüş organik karbon(DOC) ve BOD değeri yükselir.

Atık işlemlerinde endojen metabolizma ve lizizin bilinmesi havalandırma tankının O2 gereksinimini hesaplayabilmek açısından önemlidir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu