İstenmeyen zararlı maddelerin (temizlik maddeleri, ilâçlar, endüstriyel atık maddeler, motorlu araç yağları, renkli ve çözünmüş maddelerle evsel atıklar) suya karışması olayı.
Endüstri kuruluşlarının suya verdiği her türlü atıkla birlikte, makinelerini soğutmak için kullandığı sular, lâğım suları, motorlu deniz araçlarının yağları, tanker kazaları, tarımda kullanılan organik ve yapay gübreler ve gelişigüzel atılan her türlü katı atık su kirliliğine neden olur.
Doğal sular bir ülkenin en büyük zenginliklerindendir. Doğal suların kirlenmesinin önüne geçmek için öncelikle endüstri kuruluşlarının atık su arıtımına önem vermeleri gerekmektedir. Bununla birlikte, yerleşim birimlerinin atık suları da arıtılmalıdır. Tarım alanlarında gübrelemeye dikkat edilmelidir. Çünkü bu gübreler yağışlarla akarak ve toprağa sızarak sulara karışmaktadır. Bu gübreler göllerde ve denizlerde plânktonların aşırı üremesine, dolayısıyla kokuşmaya ve oksijeni tüketerek ölüme neden olmaktadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.