Bir oksijen ve iki hidrojen atomundan oluşan, oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunan, renksiz, kokusuz ve tatsız madde. Su, canlılar için en önemli moleküllerden biridir. Bazı hayvan ve bitkilerin vücudunda %90 gibi yüksek bir oranda bulunabilir. Bitkilerde fotosentez için gerekli bir maddedir. Su, besin maddelerinin çözünmesi için gerekli olduğu kadar, besin maddelerinin yakılmasını sağlayan tepkimeler için de gereklidir.
Kanın büyük bir kısmı sudur. Kan, besinlerin ve atık maddelerin vücutta taşınmasını sağlar. Bitkiler kendileri için gerekli mineralleri su ile alırlar. Su eşsiz fiziksel ve kimyasal özellikleriyle yeryüzündeki canlılığın en büyük destekçisidir. Atmosferdeki ve yerküredeki su, güneşten aldıkları ısı enerjisini güneş batınca açığa bırakarak gece ile gündüz arasında aşırı sıcaklık farklılıkları oluşmasını engeller. Örnek olarak, barajlar yapıldıkları yerlerdeki iklimi yumuşatırlar. Su bakımından kıtlık çeken çöllerde gündüz çok sıcak gece de soğuk olur. Bu bölgelerde ancak bu ortama uyum yapmış canlılar yaşayabilir. Suyun bir özelliği de donduğu zaman buzlaşmasıdır. Su katı hâle geçtiğinde, yani buzlaştığında hacmi artar ve dolayısıyla öz kütlesi azalır. Bu nedenle, buz su üzerinde yüzer. Eğer böyle olmasaydı, kışın denizlerdeki, göllerdeki ve derelerdeki sular buz tuttuğunda oluşan buz dibe batardı. Sonunda su içinde yaşayan canlıların tamamı ölürdü.
İnsanlar suyu (deniz, göl ve akarsu gibi oluşumları) enerji elde etmede (baraj), taşımacılıkta, spor ve eğlence amacıyla kullanırlar. Hemen hemen tüm uygarlıklar su kıyılarında yerleşim kurmuşlardır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.