Suçiçeği - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Genellikle çocuklarda görülen, döküntülü, bulaşıcı, salgın hastalık.

Varicella zoster adlı virüsün neden olduğu suçiçeği, temastan 14-16 gün sonra, ateş, baş ağrısı, karın ağrısı, hâlsizlik gibi genel belirtilerle ortaya çıkar ve hemen ardından ciltte içi sıvı dolu döküntülerle kendini gösterir. Döküntüler, yüz ve gövdede başlar, kol ve bacaklara yayılır. Virüs, vücut dışında 1-2 saat canlı kalabilir.

İnsandan insana havadan, soluma, öksürme, hapşırma yoluyla, ayrıca döküntülere doğrudan temas ile kolaylıkla bulaşır. Çocukların toplu bulundukları ortamlarda, yuva, kreş, okullarda bulaşma çok hızlı ve yaygındır. Suçiçeği geçiren bir çocuğun ev halkına bulaştırma oranı %90'dır. Döküntülerin ortaya çıkışından 2 gün öncesi ve 4-5 gün sonrasına kadar hastalık bulaşıcı durumdadır. Suçiçeği döküntülerinin şiddeti, ateşle doğru orantılıdır. 10-20 döküntü görülebildiği gibi, tüm vücudu sarmış 300-500 döküntü de sık görülebilmektedir. Son derece kaşıntılı olan bu döküntüler, hasta çocuğa büyük rahatsızlık, huzursuzluk vermekte ve kaşıması hâlinde yaşam boyu kalacak ve özellikle yüzde estetiği bozacak izlere neden olabilmektedir. Bazen döküntüler ağız ve burun içinde de ortaya çıkabilir ki, gözde çıkanlar önemli sorunlar doğurabilir.

Lösemi gibi bağışıklık sistemini baskılayan hastalığı bulunan çocukların suçiçeğine yakalanmaları hâlinde ölüm oranı %7-28 arasındadır. Gebelikte, gebeliğin 8-19. haftalarında suçiçeği geçiren annelerin bebeklerinde ciddi anomaliler görülebilir. Doğumdan 5 gün önce ve 2 gün sonraki aralıkta gelişen suçiçeğindeyse bebek ölüm oranı çok yüksektir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde 1990-1994 yılları arasında suçiçeğine bağlı bildirilen çocuk ölümlerinin sayısı, aşıyla korunulabilen diğer çocukluk çağı hastalıklarına (difteri, boğmaca, Hib menenjiti, kızamık, kızamıkçık, hepatit A, hepatit B) bağlı ölümlerin toplam sayısının çok üzerinde kaydedilmiştir (240:185). Bu dönemde bir yıl içinde karşılaşılan suçiçeği vak'a sayısı ortalama 4 milyon, hastahaneye yatırılanların sayısı 11 000 dolayında gerçekleşmiştir.

Önceki
Önceki Konu:
Su Çarkı
Sonraki
Sonraki Konu:
Su Gazı

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: