Alm. Sucussäure, Fr. Acide succinique, İng. Succinic acid. Kehribarda % 3-8 nispetinde bulunan organik bir bileşik. Diğer reçinelerde, fosilleşmiş ağaçlarda ve ekseri bitkilerde de bulunur. Düşük konsantrasyonlarda biçok hayvanın dokularında yer alıp, ara metabolizma görevini îfâ eder.
Süksinik asit (CO2HCH2-CH2CO2H) doymuş, dibazik bir asit olup, renksiz kristaller verir. Erime noktası 186°C, kaynama noktası 235°C’dir. Buharları kolaylıkla su kaybedip, süksinik anhidride dönüşür.
Süksinik asit ve süksinik asidin alkali veya toprak alkali tuzları suda çözünür. Baryum süksinat sulu çözeltiden alkolle çöktürülür. Demir süksinat suda çözünmez ve bâzan demiri diğer metallerden analitik olarak ayırmada kullanılır. Sodyum süksinat fosfor tri sülfürle ısıtıldığında tiyofen teşekkül eder. Süksinik asit, amonyum tartarat veya kalsiyum maltın bakteriyel fermantasyonundan üretilir. Sentetik olarak da etilen, C2H4, etilen diklorür, C2H4Cl2 ve etilen disiyanür, C2H4(CN)2 den elde edilebilir. Etilen disiyanür (Süksinonitril) hidrolizle direkt süksinik asit verir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.