Şiddetle patlayan ve bunun sonucunda parlaklığı aniden normal düzeyinin yüz milyonlarca katına çıkan yıldızlar sınıfının ortak adı. Sözcük, bir başka patlayan yıldız türü olan novadan türetilmiştir. Süpernovalar birçok bakımdan novalara benzer. Her ikisi de aniden patlar, sonra yavaş yavaş soluklaşır. Süpernova patlamaları genel olarak o yıldızların etkin yaşamlarının sonu demektir. Herhangi bir yıldız süpernova hâline geldiğinde, uzaya çok miktarda madde (birkaç Güneş'e eşit malzeme) püskürtür; bu püskürme o kadar şiddetli olur ki, süpernovanın içinde yer aldığı ve yüz milyonlarca yıldızdan oluşan bütün bir gök ada aydınlanır.
Samanyolu gök adasında, yalnızca Güney Yarı Küre'den gözlemlenebilen yıldız, Eta Karina'nın birkaç 10 bin yıl sonra bir süpernova hâline geleceği sanılmaktadır. Eta Karina'nın, yaşlı ve Samanyolu gök adasında içinde bilinen en büyük kütleli yıldız olduğu için en kısa yaşaması beklenmektedir.
Mars ve Jüpiter arasındaki bir yörüngede dolanan küçük gezegenler (asteroit) kuşağından toplanan gök taşı örnekleri üzerinde yapılan incelemeler, Güneş Sistemi'nin 4,6 milyar yıl kadar önce yakınlardaki bir ya da birkaç süpernova patlaması sonucunda oluşmuş olabileceğini ortaya koymuştur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.