Süs Bitkileri Bakımı - Bilgiler
08/12/2009 21:40
Çiçeklerinin huzur verici atmosferine ulaşabilmek için o yöne yürüdü. Artık biricik çiçeklerinin önündeydi. Birden zihni onu küçüklüğüne götürdü. Annesinin, balkonda saksı saksı çiçeklerle konuştuğunu hatırladı.

Annesi hep kendisine dönerek; “Biliyor musun kızım, bunlarla uğraşmak benim tüm yorgunluk ve dertlerimi alıyor” derdi. Yıllardır annesiyle aynı duygulan hissediyordu. Tüm vücudunun yorgunluğunun yavaş yavaş bünyesinden ayrıldığını hissetti. Doğa ve çiçek sevgisi, küçük yaşlarda annesinin eğitimi sayesinde kalbinde yer etmişti. Annesi ile gurur duydu...

Aslında esas konumuz evlerimizin her köşesini süsleyen bitkilerimizin kısa bir tarihçesinden bahsederek akabinde bazı iç mekan süs bitkilerinin bakımına değinmek. Ancak şehirleşmenin giderek artması, genç neslin çiçek ve doğa sevgisinden uzaması riskini de beraberinde getirdiğinden, yazımıza bir anektodla başlamak istedim.

Tarih öncesi devirlerden bu yana hangi yer ve koşulda olursa olsun, insanoğlunun doğaya ve çiçeklere karşı daima bir hayranlığı olagelmiştir. Belki de rengarenk ve büyüleci yapılarla ilk karşılaşması, doğadaki yaban çiçekleriyle olmuştur. Tarihin birçok dönemlerinde, gelmiş geçmiş uygarlık kalıntılarında, anıtlarda, yazıtlarda, eski yapıtların neredeyse tümünde, resim ve çiçek motiflerinin yazıdan önce yer aldığını görürüz. Neredeyse tüm ulusların uygarlıklarında çiçek ve çiçekli süslemeler başlı başına bir değer oluşturur. Özellikle 15. ve 18. yüzyılda, Osmanlı Devleti’nde çiçek zevki yaygın bir hal almıştı. O dönemde Osmanlı’da Lale devrinin yaşanması ile, lale ve sümbül dünyaya Türkler tarafından tanıtılmış oldu. Bu dönemde karanfil ve lale motifleri bulunan çiniler oluşturulmuş, şairler sevgililerinin yanaklarım güle, saçlarını sümbüle benzeterek, nice güzel şiirler yazmışlardır.

Zamanımızda ise, büyük şehirlerdeki nüfus yoğunluğu ve mekan darlığı insanları doğadan uzaklaştırmaktadır. Bu durumda doğaya, yeşile olan gereksinim saksılarda büyütülen çiçek ve fidanlarla az da olsa giderilmeye çalışılmaktadır. Bu nedenle günümüzde, iç mekan süs bitkilerine verilen önem gittikçe artmıştır. Ancak herbir bitki kendine has bir bakım gerektirir. Bu bakını bitkinin; çoğaltılması, sulanması, temizlenmesi, hastalık ve zararlılardan korunması gibi hususları içerir.

Yazımın bundan sonraki bölümünde sizin için seçtiğim; Atatürk, Cennetkuşu ve Kala çiçekleri’yle. Devetabanı, Kamelya ve Sikas bitkilerinin bakımı hakkında bilgiler vereceğim.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: