Suyun Sertliği - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Su doğada bulunduğu gibi yerleşim merkezlerine taşınmaz. Su kullanıma açılmadan önce belli işlemlerden geçirilerek mikroplardan ve çeşitli safsızlıklardan arındırılır; canlılara yararlı olabilecek ya da korunabilmesini sağlayacak maddeler eklenir. Bütün bu işlemler belli standartlar dikkate alınarak yapılır. Bunlardan biri de içime ve kullanıma uygun suyun sertlik derecesidir.

Suyun sertlik derecesi 100 cm3 suda mg cinsinden CaO3 miktarıyla verilir. Suyun sertliğine kalsiyum bikarbonat, Ca(HCO3)2 ve magnezyum bikarbonat, Mg(HCO3)2 neden oluyorsa, su ısıtılarak bu tuzlar karbonatları olarak çöktürülür. Bu yol ile giderilen sertliğe geçici sertlik denir. Kalıcı sertlik kalsiyum sülfat, CaSO4 ve magnezyum sülfat, MgSO4 nedeniyle olur ve suyun kaynatılmasıyla giderilemez.

Sonraki
Sonraki Konu:
Sülfürik Asit

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu