Taç, İslâm dünyâsına İran kanalıyla girdi. İslâmiyet öncesi İran şahlarının taç merâsimleri sikkelerde basıldı. Çeşitli minyatürlere işlenerek varlığını muhâfaza etti. Abbasîlerin son zamanlarında da İran’dan örnek alınarak taç giyme merâsimlerinin olduğu vâkidir. Osmanlı pâdişâhlarının hiçbirisinin Batıdaki krallar ve İran hükümdarları gibi taç giyme merâsimleri yoktur. Osmanlılarda taç yerine kavuk, sarık, fes, giyilir; pâdişâhlar da tahta çıkarken kılıç kuşanma merâsimleri yaparlardı.
Gelinlerin başlarına geçirdikleri, taşlarla süslü başlıklara da taç adı verilirdi. Eskiden bâzı tarikat mensuplarının giydikleri başlık da taçtı. Bitkilerde, çiçek örtüsünün çift olduğu hâllerde, iç dâireyi meydana getiren, umûmiyetle çeşitli renklerde olan yaprak örtüsüne de taç denir. Günümüzde çeşitli dallarda yapılan yarışmalar sonunda birinciye giydirilen başlığa da taç denilmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.