Tacikler - Bilgiler
27/02/2014 13:30
Alm. Tadschike (n) (m.pl.), Tadschikin (nen) (f.pl.), Fr. Tadjik (s) (m.pl.), İng. Tajik. Asya’da yaşayan kavimlerden. Tacik kelimesi târihte çeşitli kavimler için kullanılmıştır. Önceleri Araplar için Tacik denilirken, sonraları Acemler Tacik olarak isimlendirilmiştir. Dîvânü Lügati’t-Türk ve Kutadgu Bilig’te Tacik “İranlı” mânâsındadır.

Günümüzde Tacikistan Cumhûriyetinin çoğunluğunu teşkil eden Tacikler, buranın dışında, Surhandarya, Kaşkadarya, Fergana, Endican, Nemangan, Semerkant, Buhara, Kazakistan ve Afganistan’da yaşamaktadırlar. Çoğunluğu Ehl-i sünnet Müslümandır.

Fars dillerine mensup olan Tacikçe, ana çizgileriyle günümüz Farsçasına yakındır. Yalnız eski Farsçanın özellikleri daha çok vardır. Ayrıca Özbeklerin konuştuğu Türkçenin de büyük tesiri görülür. Komünist devrimine kadar Arap harflerini kullanan Tacikler, sonradan baskıyla Kiril alfabesini kullanmaya başlamışlardır. 1991’de bağımsızlığını îlân eden Tacikistan’da hâlen Kiril alfabesi kullanılmaktadır.

Çiftçilik başlıca geçim kaynakları olup, hayvancılık ikinci plândadır. İptidaî usûllerle yapılan çiftçilik, son senelerde modernleşmiştir. El sanatları an’anevî bir geçim yoldur.

Önceki
Önceki Konu:
Fıkıh
Sonraki
Sonraki Konu:
Kolej

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: