Tatarcık Humması - Bilgiler
18/02/2014 23:30
Alm. Pappatacifieber, Dreitagefieber (n), Fr. Leishmaniose (f), İng. Sandfly fever-Pappataci fever. Tatarcık sineği (Phlebotomus pappatasii) ile bulaşan, üç gün kadar süren ve öldürücü olmayan mikrobik bir hastalık. Üç gün humması da denir. Tatarcık humması virüsü, Bunyaviridae âilesinin Bunyavirüs cinsine akrabâ tek zincirli RNA virüsüdür. 25 nanomikron çapındadır. Virüs, fındık fâresinde, embriyonlu yumurtada ve doku kültüründe üretilebilir.

Tatarcığın ısırdığı yerde küçük, kaşıntılı ve beş gün kadar kalan bir kabarcık meydana gelir. Eğer ısırdığında taşıdığı virüsü naklederse 3-6 günlük bir kuluçka devresinden sonra hastalık başlar. Baş ağrısı, kırıklık, bulantı, 40 dereceye kadar yükselen ateş, ışıktan korkma (fotofobi), karın ağrısı, ense ve sırtta sertlik ve kanda akyuvarlarda azalma (lökopeni) görülür. Yüz, bâzan boyun ve göğüs kızarmıştır. Gözün dış tarafında, üçgen şeklinde bir kızarıklık olduğu görülür.

Tatarcık humması için karakteristik olan bu görünüşe pick belirtisi denir. Ağız ve boğazda kızarma mevcuttur. 3-4 günde ateş düşer ve hasta iyileşir. Nâdiren tekrarlar. Hastalık selim (iyi) seyirlidir. Tesirli ilâcı yoktur. Ancak aspirin gibi ateş düşürücüler verilir. İkinci bir enfeksiyondan korunmak için antibiyotiğe başlanabilir.

Hastalıktan korunmak için, tatarcıklarla mücâdele edilir. Isırmalarından korunmağa çalışılır.

Önceki
Önceki Konu:
Mahfil
Sonraki
Sonraki Konu:
Dover Boğazı

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: