Alm. Süssigkeiten; Sübspeisen (f. pl.), Fr. Pouceurs (f); entremets sucrés (m. pl.), İng. Sweets, (ABD) candies. Meyve, süt ve hamurdan içine şeker konularak yapılan yiyecekler. Yüzyıllardan beri pekçok çeşidi yapılan tatlılar, kuvvetli bir besin kaynağıdır. Yerine, mevsimine, yöresinin yapış şekline göre tatlı çeşitleri çoktur. Komposto, hoşaf gibi hafif tatlılar, besleyici hafif sayılabilen sütlü tatlılarla hamurdan yapılan tatlılar, vücudun hem enerji hem de besin kaynağıdır. Hamurdan yapılan tatlılara ağır tatlılar denir ve bunlara ceviz, badem, antepfıstığı gibi meyveler çekilerek ilâve edilir. Ayrıca üstüne konan kaymak bunlara ayrı bir tat verir.
Tatlılar, yapılırken kullanılan ana malzemeye göre üçe ayrılır: Hamur tatlıları; baklava, kadayıf, revani, kalbur bastı, tulumba gibi. Süt tatlıları; sütlaç, muhallebi, keşkül, tavuk göğsü gibi. Meyve tatlıları; komposto, hoşaf ve çeşitli reçeller.
Tatlılar genellikle yemeklerden sonra yenir. Reçeller ise sabah kahvaltılarında ve iftar sofralarında tercih edilir.
Malzemenin kaliteli ve ölçülü olarak kullanılması tatlının nefâsetini (lezzetini, yeme zevkini) artırır. İçine konacak malzeme ve yağda kısıntı tatlının arzu edilen kıvamda olmamasına sebep olur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.