Teber - Bilgiler
02/12/2013 15:00
Alm. Hellebarde, Streitaxt (f), Fr. Hallebarde (f), İng. Halberd; battle-ax. Bir veya iki yüzlü, ay biçiminde, yakın muhârebede kullanılan bir savaş âleti. Göğüs göğüse olan savaşlarda, gemilerin borda bordaya gelmesinde baltalarla birlikte bu silâh çok kullanılırdı. Genellikle hükümdar maiyetindeki özel muhâfızlarla dervişlerin kullandıkları teberlerin yüzleri yarım ay şeklinde demirden, uzunca olup, sapları ağaçtan yapılırdı.

Osmanlı ordusunda pratik görülmediği için çok fazla kullanılmayan teber, zamanla seremoni aracı olarak kullanıldı. Bunları taşıyanlara teberdâr denirdi. Yeniçeri ocağında Teberdâr-ı Hassa adıyla bilinen ocaklar vardı.

Türk, İran, Memlûklar tarafından kullanılan teberler tezyinat bakımından birbirinden farklıdır. Müzelerdeki en eski teber örnekleri Memlûklara âittir. Bunlar zemini sık ve kıvrık dallarla dolgulu madalyonlar içine yerleştirilmiş altın çakma teknikli, dikey katlı sülüs kitâbeleriyle tanınırlar. On yedinci yüzyıldaki Osmanlı teberlerindeyse süslemede sâdelik göze çarpar.

Önceki
Önceki Konu:
Cezerı
Sonraki
Sonraki Konu:
Kuzey Buz Denizi

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler: