Marmara bölgesinde yer alır. Yüz ölçümü, 6218 km2, nüfusu, 623 591 kişi (2000), il plâka kodu 59'dur. İlçeleri, Merkez, Çerkezköy, Çorlu, Hayrabolu, Malkara, Marmara Ereğli, Muratlı, Saray ve Şarköy'dür.
Tekirdağ ilinin hem Karadeniz'e hem de Marmara Denizi'ne kıyısı vardır. Karadeniz kıyısı oldukça kısadır. İl topraklarının büyük bir bölümü alçak bir yayla görünümündedir. Başlıca dağları, Işıklar Dağı ve Korudağ'dır. Başlıca ırmakları, Ergene ve Çorlu Suyu'dur. İl topraklarında bulunan Ergene Havzası oldukça verimli bir alandır. Aynı zamanda ilin başlıca tarım alanıdır. Başlıca gölleri, Kadıköy ve Karademir barajlarında bulunan yapay göllerdir. Tekirdağ ilinde yazlar sıcak ve kurak, kışlar serin ve yağışlı geçer. Doğal bitki örtüsü bozkırdır. Işıklar ve Yıldız Dağları'nda ormanlık alanlara rastlanır.
Halkın büyük bir kısmı kentsel alanlarda yaşar. Ekonomi; tarım, ticaret ve sanayiye dayanır. Türkiye'de makine kullanılarak tarım yapılan ilk illerden birisidir. İstanbul'a yakın oluşu ve bitkisel yağ kullanımının artması ekonomisini geliştirmiştir. Türkiye ayçiçeği üretiminin önemli bir bölümü bu ilde yetiştirilir. Yetiştirilen diğer ürünler, buğday, şeker pancarı, karpuz, üzüm, soğan, domates, arpa ve kavundur. Hayvancılık alanında koyun besiciliği ve arıcılık yapılır. Üretilen tereyağı, beyaz peynir, kaşar peyniri ve yoğurdun önemli bir kısmı İstanbul kentine satılır.
Sanayisi gelişmiştir. Başlıca sanayi kuruluşları, un ve unlu ürünler, çeşitli alkollü içkiler, yem, bitkisel yağ, yünlü ve pamuklu dokuma, hazır giyim, halı, motor, tarım alet ve makineleri, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi beyaz eşyalar, kimyasal ürünler, tuğla ve kiremit fabrikalarıdır.
Türkiye'yi Avrupa'ya bağlayan ulaşım ağında bulunan ilde; kara, demir yolları ve deniz yolları oldukça gelişmiştir.
Tekirdağ ili tarih boyunca çeşitli uygarlıkları barındırmıştır. Marmara'da bulunan doğal kıyıları turist çeken yerleridir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.