Tembellik - Bilgiler
29/09/2014 16:00
Tembellik:"Dünya yansa, bir tutam otu yanmaz." diyeceğiniz, bir ağaç misali yiyeceğinin ve içeceğinin neredeyse ayaklarını bastığı zeminden vücutlarına girmesini isteyen insanlar vardır. Bunlar gerçek tembellerdir. Onlar çalışmaktan ziyadâs yatarak geçinmenin yollarını araştırarak zaman

geçirirler.

Tembelliğin Sebepleri

> Çocuğun yanında çalışmanın zorluklarının anlatılması.

İşten gelen babalar, akşam olunca sürekli günün yorgunluğundan, sabah kalkmanın zorluklarından bahsederler. Öyleleri var ki, yemeğini dahi yemekten acizmiş gibi davranırlar. Bu tür manzaraları izleyen çocuğun zamanla çalışmaya karşı isteği azalır.

> Tatillerin bitişinin çocuğun yanında üzüntüyle anlatılması.

Tatilin bitişi sanki bir bayramın bitişi, zulmün başlangıcı olarak anlatılır. Bazı babalar, emeklilik günlerinin yaklaşması ile, "Ah bir emekli olsam da dinlensem." gibi cümleleri sık sık kullanırlar.

Kolay para kazanıp; kolay yaşamanın çocuğun yanında çekici bir şekilde anlatılması.

Bazen şöyle söylediğimiz olur: "Biz bir ay şu kadar parayı bir araya getirelim diye uğraşalım, elin oğlu bir günde bu parayı .... yaparak kazanıyor!" Zamanla, çocukta kolay para kazanmanın yollarını arama hevesi başlar. Çocuk, çalışarak para kazanmayı zulüm olarak algılar.

Yapabileceği işler de olsa çocuğa görev verilmemesi.

Çocuğun evde muhakkak yapabileceği işler vardır. Fakat bazı aileler, "Sen anlamazsın", "Yine bir sakarlık yaparsın!", "Senin iş yapmana gerek yok." diyerek çocuğu evde pasif hale getirirler.

Çocuğa Rer işin kolay tarafının öğretilmesi. Tembellik konusunda anne ve babanın çocuğa

> Çocuğun sürekli tembel olarak vasıflandırılması. Kişiye söylenen nitelendirici sözler zamanla onun kişiliğinin bir parçası haline gelebilir. "Benim kızım çok temizdir, titizdir, düzenlidir..." diyerek yapacağınız nitelendirmeler, çocuğun zamanla gerçekten de söylenenleri yapmaya meylettiğini göstermiştir. Fakat olumsuz nitelendirmelerin de olumsuz davranışları ortaya çıkardığı görülmüştür. Uyarı: Bazı çocuklar, değişik sağlık problemleri (zihinsel ve fiziksel problemler) nedeniyle çalışmaya pek yatkın olmayabilirler.

Önceki
Önceki Konu:
Empati

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: