Sıcaklık ölçen alet. Termometre içinde kullanılan madde, sıcaklık arttığında genleşerek, bulunduğu tüp içinde yükselir. Sıcaklık arttıkça genleşen maddenin durduğu noktada yazılı olan değer ortam sıcaklığını gösterir. Cıvalı termometrelerde cıvanın yükselerek gösterdiği değer, ortam sıcaklığını verir.
Termometrelerin işaretlenmesi de çok önemlidir. Termometre, buz dolu bir kabın içine konulduktan sonra, termometre içindeki maddenin genleşerek yükseldiği yer 0ºC olarak işaretlenir. 100ºC için de deniz seviyesinde kaynamakta olan suyun içine termometre yerleştirilir ve genleşen maddenin çıktığı seviye işaretlenir. Daha sonra işaretlenen bu iki değer arası yüz eşit parçaya bölünür. Sıfırın altındaki değerler için eksi (-) işareti konur.
Cıvalı termometreler, –10ºC'den 360ºC'ye kadar olabilir. İçinde cıva dışında, alkol olan termometreler de vardır. Bunlar da -80ºC'den 50ºC'ye kadardır. Alkollü termometreler sıfırın altındaki sıcaklıkları ölçmek için uygundur; çünkü alkolün donma sıcaklığı –115 ºC'dir.
Termometreler çeşit çeşit olabilir. Uzun bir metal şeridin helezon biçiminde kıvrılmasıyla da termometre yapılabilir. Sıcaklık arttıkça metal uzar ve bağlı olduğu ibreyi döndürür. Ancak metal termometreler çok hassas değildir. Buna karşın ölçüm aralığı çok geniştir: –200ºC'den 1600ºC'ye kadar ölçüm yapabilirler.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.