Hayatımızı kolaylaştıran buluşlardan bir tanesi de termostur. Spor yapmaya gittiğimizde buz gibi içeceğimizin veya soğuk havalarda içimizi ısıtacak çayımızın ısısını uzun süre muhafaza eder. Isı kaybını önlemesi özelliğinden dolayı işimizi fazlasıyla görür.
Termos iki katmandan oluşur. Bu katmanların dışı genellikle metal, içi ise cam bir kaptır. Fakat sıcaklığın uzun süre muhafaza edilmesinin nedeni, termosun iki katmadan oluşması değildir. Metal yüzey ile cam yüzey arasındaki havanın boşaltılmış, yani vakumlanmış olmasıdır. Havanın olmadığı yerde ısı geçirgenliği olmayacağından dışardan içeriye, içeriden dışarıya ısı geçmez. Termosa koyulan sıcak veya soğuk içecekler uzun süre ısısını kaybetmezler.
Termos ile ilgili ilk çalışmaları 1890 yılında Sir James Dewar adlı İngiliz bilim adamı yapmıştır. Sir James, termosu laboratuar aleti olarak icat etmiştir. Ancak günümüzde bir mutfak aracı olarak yaygın bir şekilde kullanılmakta.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.