Tevhid-i Tedrisat Kanunu - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Türkiye'de cumhuriyetin ilânından sonraki en önemli reformlardan biri eğitim ve öğretim alanında gerçekleşti. Osmanlı Devleti'nden devralınan okul ve medrese

ikiliğine sahip eğitim sistemi bir süre korundu. Bu ikiliğe son vermek amacıyla Tevhid-i Tedrisat (Öğretim Birliği) konusunda bir yasa önergesi hazırlandı. Bu önerge, 3 Mart 1924'te Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildi. Tevhid-i Tedrisat Kanunu, bütün öğretim kurumlarını Maarif Vekâletine bağlıyordu. Din eğitimi için bir ilâhiyat fakültesinin; imam ve hatip yetiştirmek için de ayrı okulların kurulması kabul edilmişti. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte medreseler kapatılırken, ilkokullarda Kur'an; liselerde din, Arapça ve Farsça dersleri kaldırılmıştı. Yabancı ve azınlık okullarına da Türkçe dersler kondu ve bu okullar Maarif Vekâletinin denetimine alındı.

Önceki
Önceki Konu:
Tevhid
Sonraki
Sonraki Konu:
Tevrat

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu