Thales (tales) - Bilgiler
08/12/2009 20:17
(M.Ö. 625 Miletos, Batı Anadolu - M.Ö. 545 Miletos, Batı Anadolu) Yunanlı matematikçi, filozof ve gök bilimcidir. Büyük bir gezgindi. Rivayete göre kendisini Mısır ve Babil kaynaklarından eğitti. Düşünce tarihinde ilk defa deney ve gözleme dayalı bilgiyi ortaya koyan kişidir. Thales eski Yunan'ı matematik ve astronomiyle ilgili bilimlerle tanıştıran ilk kişi olarak düşünülmektedir. Doğal süreçleri, doğal nedenlerle ilk o açıklamıştır. Küçük Ayı'ya göre denizde yön bulmayı, denizdeki gemilerin arasındaki uzaklığın ölçülmesini bulmuştur. Thales, açıları büyüklük olarak değil, belli bir biçimi olan şekiller olarak görüyordu. Açıların ait oldukları üçgenlerle ilişkileri üstüne bazı bilgiler ve ters açıların eşit olma bilgisi Thales'e mal edilmektedir. Antik tarih, Thales'in Mısır'daki piramitlerin yüksekliğini, piramitlerin gölgelerinin uzunluğunu ölçerek nasıl hesapladığını anlatır.

Thales, Güneş'in konumuna göre bir insanın boyunun kendi gölgesinin uzunluğuna eşit olduğu anda, piramitlerin gölgelerinin uzunluğunu ölçerek piramitlerin yüksekliklerini hesaplamıştır. Thales'in yaşamı ve yaptıkları hakkında fazla ve kesin bir bilgiye sahip olunmasa da, bazı matematik keşiflerinin mal edildiği ilk bilim adamı olduğu biliniyor. Thales'in kanıtladığı düşünülen teoremler şunlardır:

1. İkiz kenar üçgenin taban açıları eşittir.

2. Çap, bir daireyi iki eşit parçaya böler.

3. İki kesişen doğru tarafından oluşan dikey açı çifti birbirine eşittir.

4. İki açısı ve bu açıların bir kenarı aynı olan iki üçgen eştir.

5. Bir yarım daire içindeki açı diktir.

Thales, kendinden sonraki matematiksel bilgiye ve materyale önemli katkıları olmuş bir bilim adamıdır. Ayrıca astronomideki çalışmaları sayesinde, Batı uygarlığının astronomide Doğu'ya göre daha bilimsel bir yönde ilerlemesine neden olmuştur. M.Ö. 585 yılında gerçekleşen Güneş tutulmasını önceden tahmin etmiştir. Bunlara karşın, Dünya ile ilgili düşünceleri doğru çıkmamıştır. Onun düşüncesine göre; Dünya sonsuz suyun içinde oturan yarı küreydi, Dünya yüzeyi de bu yarı kürenin düz kısmının içinde yüzen düz bir diskti.

Thales tüm bunların yanında iş yaşamıyla kendisine iyi bir yaşam düzeyi sağlayabilecek kadar ilgilenmiştir. Aristo, Thales'in ticari zekâsını şöyle anlatır: "Hâlâ kış olmasına karşın Thales, astronomideki yeteneklerini kullanarak, o yılın zeytin hasadının çok olacağını öngörmüş. Milet ve Kinos'ta zeytin ezicilerini çok ucuza kiralamış. Hasat mevsimi geldiğinde birçok zeytin üreticisinin bu ezicilere ihtiyacı doğduğundan Thales, daha yüksek bir fiyata bunları geri kiralamış ve hatırı sayılır miktarda para kazanmış. Bu durum karşısında halk, felsefecilerin eğer isterlerse çok kolay zengin olabileceklerine kanaat getirmiş."

Diogenes Laertius'a göre, açık havada yapılan yarışmaları seyrederken, sıcaktan, susuzluktan ve zayıflıktan ölmüştür.

Önceki
Önceki Konu:
Tek Doğal Sayılar
Sonraki
Sonraki Konu:
Thomson, Wıllıam

Yapılan Yorumlar

jülide
jülide 29 Mart 2018

aynn çok doğru şeyler yazılmış

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler: