Tivnikli Faruk Efendi - Bilgiler
03/02/2014 8:00
son asırda Erzurum’da yetişen din adamlarından. Emiroğulları sülâlesine mensuptur. 1881 senesinde Erzurum’un Tivnik (Altınbulak) köyünde doğdu. İlk öğrenimini köyünde gördü. Sarf, nahiv (gramer), mantık, meâni dersleri okudu. 1889’da Erzurum’a geldi. Şehrin birinci sınıf târihî medreselerinden Fevziye Kurşunlu Medresesine girdi. Burada on beş sene ilim tahsil etti. 1913 senesinde yüksek dereceyle icâzet (diploma) aldı. Şer’i ve naklî ilimlerin çoğunda, hele hadis, kelâm, fıkıh, târih, siyer ilimlerinde yüksek derece sâhibi oldu. Tahsil esnâsında talebe müzâkereciliği yapmak sûretiyle hocası Şavşatlı Süleyman Efendinin yanında yardımcı olarak vazife gördü. Ayrıca Erzurum Muallim Mektebine (Öğretmen Okulu) devam edip yüksek dereceyle mezun oldu.

Erzurum’un Rus işgâlinden kurtuluşundan sonra kısa bir müddet belediye ve vilâyet işlerinde bulundu. İlk resmî ve ilmî vazife olarak Erzurum Mekteb-i Sultânîsi (Lise) din dersleri ve Farsça hocalığına tâyin edildi. Sonra Muallim Mektebinde yine din dersleri hocalığına getirildi. İlâve olarak kelâm ve rûhiyat (psikoloji) derlerine de girdi. Daha sonraErzurum Kız Ortaokulunun din dersleri, târih-coğrafya hocalığı da verildi. Ayrıca Gacıroğlu Medreselerinde tarih, coğrafya ve İslâm târihi dersleri okuttu. Aynı zamanda Ulu Câmi başta olmak üzere Emir Şeyh, Gürcü Mehmed Paşa, Ayaz Paşa, Bakırcı, Narmanlı gibi câmilerde Müslümanlara vâz ve nasîhat etti. Yirmi beş sene müddetle İslâmiyetin emir ve yasaklarını anlatarak insanların kurtuluşu için gayret etti. 1928’de biraz yorulduğu için bu hizmetleri bırakıp köyüne çekildi. Bununla berâber 1938 Ramazanında hastalığına kadar Erzurum merkez vâizi olarak köyde ve şehirde insanlara nasîhate devam etti. Bilhassa son dönemde unutulmuş olan toprak mahsulleri zekâtının (öşür) verilmesinin önemini devamlı olarak anlatırdı. İsteyenlere Arapça, Farsça okutup fıkıh dersleri verdi. Bir ara Erzurum’da teşekkül eden Türk ve İslâm Eserlerini Tedkik heyetinde vazife aldı. Buradaki çalışmaları esnâsında Erzurum’da Asâr-ı Atîka Tedkikleri adlı kıymetli bir eser yazdı. Müsteşrik Dozy’nin Târih-i İslâmiyet adlı eserine karşı reddiye yazdı. Fakat bu eserleri bastırılamadı. 1953 senesinde vefât etti. Kabri Tivnik köyündedir.

Önceki
Önceki Konu:
Metabolizma
Sonraki
Sonraki Konu:
Video (vidyo)

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu