Tokat - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Karadeniz Bölgesinin iç bölümlerinde yer alır. Yüz ölçümü, 9958 km2, nüfusu 828 027 kişi (2000), il plâka kodu 60'dır. İlçeleri, Merkez, Almus, Artova, Başçiftlik, Erbaa, Niksar, Pazar, Reşadiye, Sulusaray, Turhal, Yeşilyurt ve Zile'dir.

Tokat ili derin vadilerle yarılmış engebeli bir alanda yer alır. Başlıca dağları, Canik Dağları, Devci Dağları ve Sakarat Dağı'dır. Bu dağların yüksek kesimlerde hayvancılık açısından önemli otlaklar vardır. Tokat ilinde bulunan akarsuların hemen hemen tümü Yeşilırmak'ta toplanır. Bu ırmakların en önemlileri, Kelkit Irmağı ile Çekerek ve Karakuş çaylarıdır. En önemli ovaları, Niksar ve Erbaa, Kazova ve Artova Ovaları'dır.

Tokat ilinde bulunan en büyük göl, Almus Baraj Gölü'dür. Önemli bir doğal gölü yoktur. Türkiye'nin en etkin deprem kuşağında yer alır. Tokat ili karasal iklimin etkisi altındadır. Kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazlar kurak ve sıcak geçer.

Ormanlık alan açısından oldukça zengin bir ildir. İl topraklarının yarıya yakın bir kısmı ormanlarla kaplıdır. İlin alçak kesimlerinde bozkır bitki örtüsü vardır.

Ekonomi tarıma dayalıdır. Artova tahıl, Kazova üzüm üretiminde il ve ülke çapında ünlüdür. Yetiştirilen diğer ürünler, şeker pancarı, buğday, arpa, domates, patates, soğan, mısır, karpuz ve kavundur.

Türkiye'nin dördüncü şeker fabrikası Turhal'da kurulmuştur. Ayrıca sigara fabrikası da ekonomide önemlidir.

Kırsal kesimde yaşayanlar için hayvancılık önemli bir gelir kaynağıdır. İlin yüksek kesimlerinde koyun ve kıl keçisi yetiştirilir. Daha alçak kesimlerinde sığır ve manda yetiştirilir. Ayrıca tavukçuluk ve arıcılık da önemli bir yer tutar.

Ormanlık alanlarda yaşayan halkın en önemli gelir kaynağı ormancılıktır.

Tokat ili çok eski bir yerleşim yeridir. Osmanlı Döneminde yaşanan Celâli Ayaklanmaları bu yörede meydana gelmiştir.

Önceki
Önceki Konu:
Tiran

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu