9 Temmuz 1947 tarihinde Kayseri’de doğdu.İktisat Fakültesi ve Long İsland Üniversitesi İş İdaresi (MBA) bölümünü bitirdi.Anadolu Endüstri Holding'in ortaklarından. En büyük yatırımları bira. En tanınmış ürünleri ise Efes Pilsen.Diğer yatırım alanları otomotiv, meşrubat (Coca-Cola Dağıtımı) ve Kalem üretimi (Adel).Özilhan TÜSİAD Başkanlığı’na seçildi.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), ``Ülkeyi krizden kurtaracak sihrin IMF kaynağında değil, ekonomi yönetimi anlayışının değişmesinde yattığının unutulmaması`` gerektiğini bildirdi. TÜSİAD`dan yapılan açıklamada, Hükümetin ``2001-2003 Türkiye`nin Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı``, Merkez Bankası`nın ``2001 Yılı Para Politikası Raporu`` ve ``IMF Niyet Mektubu``nun 19 Şubat`taki mali krizden yaklaşık 3 ay sonra 15 Mayıs`ta kamuoyuna duyurulduğu hatırlatıldı.
Bu üç ay süresince, Türkiye`de, hem siyaset yapma hem de ekonomi yönetme anlayış ve yöntemlerinde belirli bir değişim sürecinin ilk işaretlerinin görüldüğü belirtilen açıklamada, TÜSİAD, bu değişim sürecinin hızlanmasını ve demokratik açıdan çağdaş, ekonomik açıdan güçlü standartlara süratle gelinmesini arzu ettiği vurgulandı.
Açıklamada, şu görüşlere yer verildi: ``Gerek diğer ülkelere, gerekse de Türkiye`ye verilen fonlarla karşılaştırıldığında, IMF`den elde edilen yüksek miktardaki kaynak, ekonomimizin içinden geçtiği krizin çok boyutluluğu ve derinliği ile orantılıdır. Bu nedenle, rehavete kapılmamalı ve bu kaynağın iyi kullanımına odaklanmalıyız. Ülkeyi krizden kurtaracak sihrin IMF kaynağında değil, ekonomi yönetimi anlayışının değişmesinde yattığı unutulmamalıdır.`` Söz konusu kaynakların önemli bir bölümünün, kamu ve fon bankalarının mali piyasalar üzerinde yaratmış olduğu fon talebinin baskısından kurtulmaya yönelik olarak kullanılacağının belli olduğu belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
``IMF niyet mektubunda da hükümet tarafından dile getirildiği gibi özellikle kamu ve fon bankalarının gecelik borçlanma piyasasından çekilmeleri, Merkez Bankası`nın repo desteğinden kurtulmaları, rehabilitasyonları, yeniden yapılanmaları, satış ve tasfiye edilmeleri gibi yapısal politikalar listesi, Bankacılık Sektörü Reformu bölümünde genellikle Mayıs ayı sonu zamanlaması ile yer almaktadır. Bu reformların gerçekleştirilmesinde Hükümet ve Meclis azami iradesini ve becerisini sergilemelidir.`` -
TÜSİAD GEREKLİ UYARILARDA BULUNACAK-
Açıklamada, yapısal reformların diğer ana başlıkları olan Mali Şeffaflık ve Yönetim, Türkiye Ekonomisinde Özel Yerli ve Yabancı Sermayenin Rolünün Artırılması, Kamu Maliye Politikası ve Kamu Borç Yönetimi bölümlerinin altında yer alan yapısal reformların da süratle hayata geçirilmesinin elzem olduğu vurgulandı.
TÜSİAD`ın, programın 2001 yılı milli gelir ve enflasyon hedeflerini iddialı bulmakla birlikte, döviz piyasalarında istikrarın sağlanabilmesi ve para ve hazine kağıtları piyasalarında faizlerin aşağı çekilebilmesi durumunda ekonominin içinde bulunduğu derin kriz ortamından yavaş yavaş çıkılabileceğine inandığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi: ``TÜSİAD, programın uygulanmasının yakından takibini yapacak, sosyal uzlaşma ortamının güçlendirilmesine çalışacak, uygulanacak olan önlemlerin gelir dağılımını daha da bozucu etkiler yapmaması için öneriler geliştirecek ve gerekli uyarılarda bulunacaktır.``
GÜNDEM GÜNDEM GÜNDEM 22 MAYIS 2001
TÜSİAD'dan asker'e muhtıra
TÜSİAD: MGK’da tek asker olsun
Milliyet 22 Mayıs 2001
MGK’da askeri kanadın sadece Genelkurmay Başkanı tarafından temsil edilmesini öneren TÜSİAD, diğer komutanların ise ‘gerektiğinde’ katılmasını istedi
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Milli Güvenlik Kurulu’na MGK), askeri kanadı temsilen sadece Genelkurmay Başkanı’nın katılmasını istedi. TÜSİAD’nın dün açıklanan ikinci Demokrasi Raporu’nda, "Kurum ve siyasi kadro üzerindeki vesayet görüntüsünü kaldırmak için", kuruldaki sivil üye sayısı mutlaka artırılmalı" denildi.
TÜSİAD’ın, 1997’de, Prof. Dr. Bülent Tanör’e hazırlattırdığı ilk Demokrasi Raporu’nda, Savunma Yüksek Kurulu’na dönüştürülerek, anayasal bir kuruluş olmaktan çıkarılması istenen MGK için, Prof. Dr. Süheyl Batum tarafından hazırlanan ikinci raporda, daha farklı görüşler dile getirildi.
Sadece ‘görüş bildirmeli’
MGK için ikinci raporda şu görüşler yer aldı: "Genelkurmay Başkanı’nın, Silahlı Kuvvetler’in temsilen, kurula tek başına katılması ve milli güvenlik, milli savunma konularında görüş ve bilgilerini aktarması öngörülebilir. Bunun dışında gündem gerektirdiği takdirde, Kurul, toplantılarına ilgili bakanlar, diğer kuvvet komutanları ve ilgili kişiler de çağrılabilmelidirler. Milli Güvenlik kurulu, milli güvenlik siyasetinin taini, tespiti ve uygulaması ile ilgili kararlarn alınması ve ülkenin bütünlüğü, bölünmezliğinin korunması konularında, Bakanlar Kurulu’na görüş bildirir." MGK’nın bugünkü yapısında, Genelkurmay Başkanı’nın yanı sıra dört kuvvet komutanı da bulunuyor.
İdam cezası tamamıyla kalksın
İlk raporunda ölüm cezasının savaş hali gibi durumlarla sınırlanarak kaldırılmasını isteyen TÜSİAD’ın ikinci raporunda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Ek 6 Protokol’ünün imzalanarak, "ileride başka bir kanunla, belli suç tipleri ve koşullar için idam cezasının tekrar getirilmesi olanağı ortadan kaldırılmalıdır" denildi. Seçim sistemi olarak nisbi takviyeli iki turlu bölge önerilirken, ilk rapordaki yüzde 5’lik ülke barajına yer verilmedi.
Raporun düşünce özgürlüğü, hukuk devleti, toplantı ve gösteri yürüşleri hakkıyla ilgili bölümünde de bu konularda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının ölçüt alınması önerisi getirildi.
Demokrasi konusunda baskıya devam edeceğiz
TÜSİAD’ın ikinci raporunun açıklandığı toplantıda konuşan Başkan Tuncay Özilhan, rapordaki taleplerin, AB kriterleri ile örtüştüğüne dikkat çekerek "Bu konuda hükümetlerin istekli olduğunu söylemek zor. Bunun mücadelesini de yapacak, her türlü baskıya devam edeceğiz" dedi. TÜSİAD Parlamento İşleri Komisyonu Başkanı Mustafa Koç da yolsuzlukların kamu yönetimine güveni azalttığını, vatandaş iradesini, siyasi karar süreçlerine katmak gerektiğini belirtti. TÜSİAD Siyasi Kriterler Çalışma Grubu Başkanı Can Paker ise tüm konuların takipçisi olacaklarını ve tüm iletişim araçlarından yararlanarak, bu konuları duyuracaklarını söyledi.
GÜNDEM GÜNDEM GÜNDEM 5 HAZİRAN 2001
Tüsiad yine reform dedi
TÜSİAD: Önce siyasi değişim
Milliyet 5 Haziran 2001
Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Tuncay Özilhan, ekonomik krizden çıkmak için öncelikle siyasi değişim gerektiğini belirterek, "Biz bunları ne kadar çok konuşursak, o kadar çabuk olur. Yeni siyasi değişimlere, oluşumlara destek olabilirsek değişim de o kadar hızlı olur. Kamuoyu oluşturmamız lazım" dedi. Özilhan, ESİAD’da yaptığı konuşmada, geleceğe yönelik belirsizliğin de devam ettiğini, dış borçla faizlerin aşağı çekilmeye çalışıldığını belirterek, "Suni faiz düşüşlerini zorlamak çok tehlikeli bir olay" diye konuştu. TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Çolakoğlu da "Sırf benim bildiğim 30 - 40 grup, yeni siyasi parti kurmayı, ülkenin durumunu tartışıyor" dedi.
Xxxx
GÜNDEM GÜNDEM GÜNDEM 13 HAZİRAN 2001
e-Türkiye
TÜSİAD'IN '' AB YOLUNDA BİLGİ TOPLUMU VE E-TÜRKİYE'' KONULU RAPORU TANITILDI!! YÖNETİM KURULU BAŞKANI TUNCAY ÖZİLHAN, MEVCUT SİSTEME ARTIK SİSTEM BİLE DEMENİN MÜMKÜN OLMADIĞINI SAVUNDU!!
haberturk.com 13 haziran 2001
TÜSİAD`ın ``AB Yolunda Bilgi Toplumu ve E-Türkiye`` konulu raporu düzenlenen bir toplantı ile tanıtıldı. Toplantının açılışında konuşan Özilhan, çok hızlı bir tempoyla değişen dünyaya ayak uydurabilmek için değişim kültürünü bir bütün olarak benimsemek gerektiğini vurguladı. Internet sektörünün AB içindeki 60 milyar dolarlık hacminin 2004`te 1.2 trilyon dolar seviyesine çıkmasının beklendiğini anlatan Özilhan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ``Görülen o ki 5 yıl sonrasının Avrupası bugünkünden çok farklı bir yapıda olacaktır. Türkiye de geleceğe yönelik hedeflerini belirlerken içinde yer almaya hazırlandığı AB`nin gelecekteki yapısını göz önüne almalıdır Rapordaki e-Türkiye kavramı da bu yapı göz önüne alınarak ele alınmıştır. Türkiye bu dönüşümünü gerçekleştirmek için sınırsız kaynaklara sahip bir ülke değil. Ancak kaynak yetersizliği bir mazeret olmamalıdır diye düşünüyoruz.``
- - - - - - - -
Farklı bir kaynaktan derlenen biyografisi:
9 Temmuz 1947 tarihinde Kayseri’de doğdu. İktisat Fakültesi ve Long İsland Üniversitesi İş İdaresi (MBA) bölümünü bitirdi.
Tuncay Özilhan, Anadolu Holding İcra Komitesi Başkanıdır. Anadolu Holding kurucusu İzzet Özilhan'ın oğludur. Üniversiteyi New York'ta bitirdi.
Kariyerine Anadolu Grubu'nda çalışarak başladı. Grubun çeşitli şirketlerinde çeşitli pozisyonlarda çalıştıktan sonra İcra Kurulu Başkanı oldu.
2001 yılı başından sonra bir dönem TÜSİAD Başkanlığı yaptı. TÜSİAD'ta daha önce çeşitli görevlerde bulunmuştu.
1997 yılında yılın işadamı ödülünü aldı. Özilhan aynı zamanda Efes Pilsen Spor Klübünün Başkanıdır. Evli ve 3 çocuğu var. İngilizce ve Fransızca biliyor.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.