Çok yüksek erime noktasına (3500 °C), ısı ve elektriği iletme özelliklerine sahip ve çok sert olan bu gri-yeşil metal, çoğunlukla, elektrik lambaları ve çeşitli çelikler de dahil, çok sayıda maddenin yapılmasında kullanılmaktadır. İçinde tungsten bulunan çeliklerden yapılan gereçlerin özellikle metal işlemedeki üstünlükleri, röntgen ışınları cihazları ve yüksek sıcaklığa sahip fırınların, askeri araç-gereç ve özellikle tankların kaplanmasında tercih edilmesi, tungstenin kullanım alanını da genişletmiştir. Tungsten, aynı zamanda, röntgen cihazları ekranları, TV resim tüpleri ve floresan aydınlatması gibi metal dışı uygulamalarda da kullanılmaktadır.
Tungsten çok yerde bulunan bir madendir. Günümüzde 20 kadar ülke wolframit ya da scheelit cevherlerini işleyerek tungsten elde etmekte, fakat üretimin yüzde 80'ini yalnızca iki ülke -Çin ve Rusya- karşılamaktadır. Çin'in dünya tungsten yataklarının yaklaşık yüzde 45'ine sahip olduğu sanılmaktadır. Yakın yıllarda Çin dünya üretiminin yüzde 76'dan fazlasını üretimde de başta gelmiştir; onu, Rusya, Kuzey Kore, Bolivya, Portekiz ve Burma (Myanmar) izlemektedir; Brezilya, Özbekistan, Meksika ve Tacikistan da tungsten çıkaran önemli ülkelerdir.
Bununla birlikte, tungsten pazarlarındaki fiyatların istikrarsızlığı ve Batılı şirketlerin bekle-ve koru siyasetiyle madenlerini kapalı tutmaları, iki tungsten devinin, Rusya ve Çin'in de tungsten stoklarını kısmalarına yol açmış ve dünya tungsten üretimi 1990-1994 arasında yarıdan fazla azalma göstermiştir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.