Tunus - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Resmi adı Tunus Cumhuriyeti'dir. Başkenti Tunus olan ülkenin nüfusu 8 896 000 kişi (1995), yüz ölçümü 163 610 km2dir. Yönetim biçimi parlâmenter cumhuriyettir. Ülkede her beş yılda bir genel seçim yapılmaktadır. Tunus'un para birimi Tunus dinarı, resmi dili de Arapçadır. Halkın çoğunluğu Müslümandır. Afrika'nın kuzey kıyılarında yer alır. Komşuları, batıda Cezayir, doğuda Libya'dır. Ülkede kişi başına düşen ulusal gelir 2030 $, zorunlu eğitim süresi 9 yıl, insanların ortalama ömrü 68 yıldır.

En büyük kenti Tunus, en yüksek dağı Eş-şenebi (1544 metre), en uzun ırmağı Wadi Majardah, en büyük gölü Şattü'l Cerid Gölü'dür. Kuzeyde dağlık bir bölge, orta kesimde geniş plâtoluk bölge, güneyde çöllerle kaplıdır. Kuzey kesiminde yumuşak ve yağışlı kışlar; sıcak ve kurak yazlarla belirlenen Akdeniz iklimi, güneyde çöl iklimi egemendir. Kuzey kesiminde meşe ağaçları, iç kesimde stepler, güneyde çalılara rastlanır.

Doğal kaynakları, fosfat, demir, petrol, kurşun ve çinkodur. Tarım ürünleri, tahıl, hurma, zeytin, turunçgiller, sebze ve üzümdür. Endüstri ürünleri, gıda, tekstil, petrol ürünleri, inşaat malzemeleridir. Ülkenin başlıca kentleri, Tunus, Sfaks, Becaye ve Bizente'dir.

Önceki
Önceki Konu:
Tunceli
Sonraki
Sonraki Konu:
Tuz Gölü

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu