Dinlenmek, eğlenmek, görmek ve tanımak gibi amaçlarla bir ülkeye veya bir bölgeye yapılan gezi. Yeni yerleri ve kültürleri görmek, tanımak, eğlenmek ya da alış veriş etmek için yapılır. Ayrıca dinlenmek, eğlenmek ve stres atmak, çeşitli dallarda spor yapmak, romatizma, siyatik gibi hastalıklarını termal kaplıcalarda gidermek ve ülkelerin doğal, tarihsel ve sanatsal zenginliklerini görmek, toplum yapısını ve insanlarını tanımak için de turistik geziler düzenlenir. Bu gezilere katılanlara turist, bu olgunun bir endüstri kolu olarak tanımlanmasına turizm denir.
Turizm, iç ve dış turizm olmak üzere ikiye ayrılır. İç turizm, insanların kendi ülkeleri içinde yaptıkları gezilerdir. Dış turizmse, diğer ülkeler arasında yapılan gezilerdir. Turizm, uluslar arasında ekonomik, siyasal, kültürel tanışmayı sağlar; barışsever kaynaşmalara yol açar. Turizm ülkeler için önemli bir gelir kaynağıdır. Çünkü gezmek için ülkeye gelen turist, döviz adı verilen yabancı devletlere ait parayı getirir. 1998 yılında dünyada 620 milyon turistik gezi yapılmış ve bir yılda turistler tarafından yaklaşık 450 milyar dolar harcanmıştır. Türkiye'de her yıl 15-22 Nisan haftası Turizm Haftası olarak kutlanır. Bu haftada turizmin ve turistin önemi vurgulanır. Turistlerin çok sayıda bulundukları yerlere danışma büroları açılır. Bu bürolarda, turistlere istedikleri konularda bilgiler verilir, broşürler dağıtılır. Türkiye, doğal ve tarihsel güzellikleriyle turizm açısından ender bulunan ülkelerden biridir. Bir bölgeden öteki bölgeye değişen görünüş ve iklim farklılıkları Türkiye'yi her mevsimde, her türlü turistin yararlanabileceği ideal bir ülke yapmaktadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.