Türk Dış Politikasının Devreleri - Bilgiler
1-1923-1930 Dönemi: Bu dönemde Türkiye,Lozan'dan kalan bazı pürüzlerin çözümü ile uğraştı. Bunlar,İngiltere ile Musul,Fransa ile Suriye sınırı ve borçlar,Yunanistan ile nüfus mübadelesi ve kapitülasyonlar ile ilgili bazı hususlar. Bu sorunlardan Musul hariç diğerleri,Türkiye'nin istediği biçimde çözümlenmiştir.,

2-1930-1935 Dönemi: Türkiye 1930'lara büyük ölçüde dış ve iç meseleleri halletmiş olarak girdi. Avrupalı ülkelerle diyalog başlatıldı,batıya yöneliş hızlandı. Temmuz 1932'de İngiltere ve Fransa'nın etkili olduğu Milletler Cemiyeti'ne girdi. Atatürk,bununla da yetinmeyerek,Yunanistan'ın da içinde bulunduğu Balkan Paktı'nı kurdu. (9 Şubat 1934) Böylelikle Batı sınırı emniyet altına alındı.

3-1935-1938 Dönemi: İtalya'nın 1935'te Habeşistan'a saldırması ile Doğu Akdeniz'de ortaya çıkan tehlikeli durum,Türkiye ile İngiltere'yi birbirine daha çok yaklaştırdı. Bunun doğal sonucu olarak da Türkiye'nin önderliğinde,İran,Irak, Afganistan'ın da içinde bulunduğu Sadabat Paktı imzalandı (8 Temmuz 1937).

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler: