Türkiyeâ’nin Biyolojik Zenginlikleri - Bilgiler
Biyolojik zenginlik, tür çeşitliliği ve bu türlerin miktarıyla ekonomik önemini içeren bir terimdir.

Türkiye, coğrafi açıdan farklı bölgelere sahiptir ve farklı toprak yapısı, su rejimi, yükseklik ve iklim koşullarının olduğu bir ülkedir. Bu nedenle ülkemizdeki flora ve fauna tropik bölgelerle karşılaştırıldığında yoksul; ancak Avrupa ölçülerine göre değerlendirildiğinde çok zengindir. Ülkemizde memelilerden yaklaşık 120, kuşlardan 413, sürüngenlerden 93, amfibilerden 18, deniz balıklarından 276 ve iç su balıklarından 192 tür bulunmaktadır. Türkiye'deki böcek türlerinin sayısının 60-80 bin kadar olduğu tahmin edilmektedir. Tohumlu bitkilerinse 9 bin dolayında türü bilinmektedir. Alg ve mantar gibi öteki canlı türlerinin sayısı bilinmemektedir. Bu zenginliğe karşın, Anadolu'nun doğal çevresi oldukça bozulmuştur. Bunun sonucu olarak Asya fili, Anadolu panteri, aslan, yaban öküzü, yaban eşeği ve çita gibi yakın bir zamana değin bu topraklarda yaşayan bazı türler ortadan kalkmıştır. Ayrıca günümüzde yaşayan kelaynak, deniz kaplumbağası, fok, su samuru ve vaşak gibi bazı hayvan türlerinin soyu da tehdit altındadır. Türlerin kaybolmasının nedenleri genellikle insana dayanmaktadır. Bu canlıların yaşama alanlarının kaybolması ya da doğrudan avlanmaları bu sonuçlara yol açmaktadır.

Türkiye geniş tarım alanlarına, ormanlara, meralara, iç su potansiyeline ve üç tarafında denizlere sahiptir. Bu kaynaklar ülke ekonomisine içinde barındırdığı bitki ve hayvan türleriyle önemli katkı sağlar. Türkiye nüfusunun yaklaşık %50'si tarım ve hayvancılıkla geçinmektedir. Ormanlardan elde edilen ham madde, kâğıt üretimi ve mobilyacılıkta kullanılır. Denizlerde ve iç sularda, su ürünleri avcılığı yapılmaktadır. Ayrıca kafes ve ağlarla su ürünleri yetiştiriciliği son birkaç yılda katlanarak artmıştır. Biyolojik zenginliklerimizi korumak için öncelikle çevre kirliliğinin önüne geçilmesi gerekmektedir. Çevre kirliliği yüzünden canlıların yaşadığı, barındığı, avlandığı ve ürediği ortamlar yok olmaktadır. Bununla birlikte aşırı otlatma, aşırı avcılık, yoğun tarım ve ormanların değişik nedenlerle tahrip olması da canlıları tehdit etmektedir.

Önceki
Önceki Konu:
Toplardamarlar
Sonraki
Sonraki Konu:
Türk Dil Kurumu

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu