Turp, her ne kadar acı bir tada sahip olsa da tam bir vitamin kaynağıdır. Başta C vitamini olmak üzere B1, B2 vitaminleri, iyot ve tuz bakımından oldukça zengin bir besindir. Kimileri salataya katarak, kimileri ise ince ince doğrayarak sade yer. Kış aylarında az da olsa muhakkak tüketilmelidir.
Turpun sayamayacağımız kadar faydası var desek abartmış olmayız heralde. Miğde rahatsızlığından cilt güzelliğine, romatizmadan karaciğere, diş etlerinden sindirim kolaylığına kadar birçok faydası var. Turpun faydaları kadar çeşitleri de bir hayli fazla. Kırmızı ve beyaz turp şüphesiz vücudumuz için en faydalı olanlarıdır. Geçmişte yaşanan salgın hastalıklara karşı önleyici olarak turp verildiği de bilinmektedir.
Turpun başlıca faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
Mide ve bağırsakları çalıştırır. Gaz ve geğirme yapar. Böbreklerdeki mikropları yok eder ve taşları dökmeye yardımcı olur. Karaciğer şişliğini indirir ve kuvetlendirir. Sarılıkta mikroplarla savaşır. Romatizmaya iyi gelir. İştah açar ve sindirimi kolaylaştırır. Astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Kabızlığı önler. Cildi güzelleştirir. Diş etlerini güçlendirir. Vücut direncini artırır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.