Kimyada, bir asit ile baz arasında gerçekleşen kimyasal tepkime sonucunda suyla birlikte oluşan madde. Az ya da çok saf olarak doğada birçok tuz çeşidi bulunur. En bol bulunan ve en sık kullanılan tuz, sofra tuzu olarak bilinen, sodyum klorürdür. Tuz aynı zamanda toprak altında, oldukça zengin yataklar hâlinde de bulunur. Tuzların oluşum tepkimesi bir denklem biçiminde yazılabilir:
asit + baz —-› tuz +su
Tuz, bazdaki artı (+) yüklü iyon ile asitteki eksi (-) yüklü iyondan oluşur. Asit ile baz arasındaki tepkimelere nötrleştirme denir. Artı yüklü iyonlar (katyonlar) metalden, eksi yüklü iyonlar (anyonlar) ise asitten gelir. Katı hâldeki bir tuzun iyonları bir araya gelerek bir kristal oluşturur. Kristalin biçimi tuzdan tuza değişir. Örneğin, sodyum klorür kristalleri her zaman küp biçimindedir.
Tuzlar, iyonlardan oluştuğundan, suda çözündükleri zaman elektriği iyi iletirler. Bu tip bir çözeltiye "elektrolit" denir. Sofra tuzu, gıdalarda tat verici ve koruyucu olarak kullanılan bir katkı maddesidir. Turşu ve peynir yapımında, et ve balık ürünlerinin bozulmadan saklanmasında kullanılır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.