ülkenin yurtiçi ve yurtdışı ulaştırma ve haberleşme hizmetlerini yürütmek için kurulmuş bakanlık. 1939 yılında Haber Ulaştırma Bakanlığı görevleri Nafia ve İktisat Vekâleti tarafından yürütülürdü. 27.5.1939 târih ve 3613 sayılı kânunla Ulaştırma Bakanlığı kurulunca, bu hizmetleri söz konusu bakanlık yapmaya başladı.
İkinci Dünyâ Savaşından sonra ulaştırma ve haberleşme hizmetlerinde büyük gelişmeler oldu. Mevcut hükümlerle bu gelişmelerin tâkibi zorlaştığı için 27.6.1945 târih 4770 sayılı kânunla bakanlığın teşkilat hizmet alanı genişletildi. 1954’te bakanlık bünyesine Sivil Havacılık Dâiresi ilâve edildi. 1954’ten sonraki zaman aralıkları içinde ulaştırma ve haberleşme sahasında büyük ilerlemeler oldu. Demokrat Parti (DP) devresinde plânlı döneme geçildi. Plânlı döneme geçiş diğer bakanlıklarda olduğu gibi, Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde de yeni birimlerin ilâvesini gerektirdi. 1967 yılında Plân-Bütçe ve 1972 yılında da Haberleşme Dâiresi kuruldu. Bu târihlerden sonra Bakanlığa ihtiyaç duyuldukça başka yeni birimler de ilâve edildi.
Ulaştırma Bakanlığı; ulaştırma ve haberleşme iş ve hizmetlerinin teknik, ekonomik ve sosyal icaplara, kamu yararına ve millî güvenlik menfaatlerine uygun olarak kurulup gelişmesini ve bu hizmetlerin birbirlerini tamamlayıcı şekilde yürütülmelerini sağlayacak şartları hazırlayarak, bu şartların uygulanmasını tâkip eder ve denetler. Ulaştırma ve haberleşme ihtiyaç ve isteklerini tespit ederek bunların plânlanmasını ve sistemin düzenlenmesini sağlayıp, çeşitli ulaştırma hizmetlerinin koordinasyonunu yapar. Ulaştırma ve haberleşme işlerinde kamu düzenini, can ve mal güvenliğini sağlayıcı tedbirler alır, aldırtır. Ulaştırma ve haberleşme işletmeciliği, acente ve komisyonculuğu yapar, yapacak olan yerli ve yabancı gerçek ve tüzel kişilerin ulaştırma piyasasına giriş esas ve şartlarını hazırlar, müsâade belgeleri verir. Yabancı ülkelerin ilgili kuruluşlarıyla ulaştırma ve haberleşme ilişkilerini düzenler ve yapılacak anlaşma ve antlaşmaları uygular.
Ulaştırma Bakanlığı hâlen görevlerini; Araştırma, Plânlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı, Kara Ulaşımı Genel Müdürlüğü, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Liman ve Deniz İşleri Genel Müdürlüğü, Haberleşme Dâiresi Başkanlığı, Personel Dâiresi Başkanlığı, Târife ve Ticâret Dâiresi Başkanlığı, Savunma Sekreterliği, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Tetkik Kurulu Başkanlığı gibi teşkilâtlarıyla yürütmektedir.
Bakanlık, merkez teşkilâtı dışında görevlerini; Bölge Liman ve Deniz İşleri Müdürlüklerine bağlı Bölge Genel Müdürlükleriyle yürütür. Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğü; Posta, Telefon, Telgraf İşletmesi Genel Müdürlüğü; Devlet Havacılık ve Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü gibi kuruluşlarla idâre eder.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.