Ulaştırma Bakanlığı, 27 Mayıs 1939 tarihinde kurulmuştur. Kuruluş amacı, ülkenin ulaştırma ve haberleşme sistem ve hizmetlerinin ülke gereksinimlerine uygun olarak tesisi ve geliştirilmesidir.
Bakanlığın görevleri şunlardır:
1. Ulaştırma ve haberleşme iş ve hizmetlerinin, kara yolu yapımıyla ilgili olarak Kara Yolları Genel Müdürlüğü ile iş birliği içinde gerekli olan teknik, ekonomik ve toplumsal gereksinimlere uygun olarak, kamu yararı ve milli güvenliği de göz önünde bulundurarak işlemesini, kurulmasını sağlamak ve esaslarını saptamak.
2. Telekomünikasyon Kurumunun görev ve yetkileri saklı kalmak şartıyla uygulanmasını denetlemek ve izlemek.
3. Ulaştırma ve haberleşme gereksinimini saptamak, düzenlemek ve bu konuda çalışacak personelin yeterliliklerini denetlemek ve oluşturmak.
4. Kara Yolları Trafik Kanunu'nun hükümlerini de göz önünde bulundurarak can ve mal kaybını önleyici tedbirler almak, aldırtmak ve uygulanmasını izlemek, denetlemek.
5. Devletin ulaştırma ve haberleşme politikalarının saptanması ve uygulanması amacıyla gerekli araştırmaları yapmak ve yaptırmak.
6. Telekomünikasyon Kurumunun görev ve yetkileri saklı kalmak şartıyla, haberleşme hizmetleri karşılığında alınacak ücretlerin ilgili yasalar çerçevesinde ve ülkenin ekonomik durumu da göz önünde bulundurularak saptanmasını sağlamak.
7. Uluslar arası haberleşme ve ulaşım iş birliğini sağlamak, yapılanları denetlemek.
8. Doğal afetler sırasında aşırı haberleşme trafiği nedeniyle haberleşme santrallerinin kilitlenmesini engellemek, haberleşme trafiğini düzenlemek ve sağlamaktır. Ayrıca teknolojinin getirdiği yeni ulaştırma ve haberleşme hizmetleriyle ilgili olarak oluşturulacak politikaların belirlenmesinde Bakanlık dışından deneyimli ve yetişmiş eleman ve kuruluş temsilcilerinin katıldığı geçici kurullar oluşturabilir.
Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde birçok süreli yayın bulunmaktadır. PTT dergisi, Türk Telekom dergisi, Demir Yolları dergisi, Tüvasaş dergisi ve Tülomsaş dergileri ücretsiz olarak yayımlanmaktadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.