1958 doğumlu. Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi mezunu. Sırasıyla Günaydın (Ekonomi Servisi), Güneş, Cumhuriyet ve Milliyet'te çalışmıştır. Eylül 1992'de Milliyet Genel Yayın Yönetmeni olmuştur. Evli ve 1 çocuğu var.
Eşi Şule Talu da gazeteci ve ekonomi yazarıdır. Çocuğunun adı Çiğdem. Umur Talu'nun büyük dedesi Rezaizade Ekrem (Yazar ve gazeteci), dedesi Ercüment Ekrem Talu (gazeteci), babası Muvakkar Ekrem Talu ve abisi Erdem Talu, ablası Çiğdem Talu (Şarkı sözü yazarı ve Şair) dir.
- - - - - - - -
Farklı bir kaynaktan derlenen biyografisi:
1957’de İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve liseyi Galatasaray Lisesi’nde bitirdi. 1980’de Boğaziçi Ekonomi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun oldu. Üniversite öğrenciliği döneminde Türk-İş’e bağlı Demiryolu Sendikası’nda araştırma-eğitim uzmanı olarak çalıştı.
Ardından, yine öğrenciliği sırasında, T.C. Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği’nde Uluslararası İktisadi Girişimler Sekretaryası’nda görev aldı.
1980 Kasım ayında Günaydın Gazetesi günlük ekonomi eki bünyesinde gazeteciliğe başladı. 1982’de Güneş Gazetesi’nin kuruluşunda bulundu. Ekonomi yönetmenliği yaptı.
1983’te Cumhuriyet’te yazı işleri editörü oldu. 1985’de Milliyet Ekonomi yönetmeni, 1986’da yazı işleri müdürü oldu.
1987’de Söz gazetesinin kuruluşunda yönetici oldu, gazete çıkarken istifa etti.
Ardından Hürriyet’te yazı işleri müdürlüğü yaptı.
1988’de yeniden Milliyet yazı işleri müdürlüğüne döndü.
1992’de Milliyet genel yayın yönetmenliğine getirildi.
1994 sonunda istifa ederek aynı gazetede Dipsiz Kuyu başlığıyla köşe yazıları yazmaya başladı.
Bilgi Üniversitesi bünyesindeki Medyakronik isimli medya eleştirisi web sitesinde yazıları yayınlandı.
1998 sonunda Milliyet genel yayın koordinatörlüğüne getirildi.
2000’de bu görevinden istifa etti. 2001 28 Şubat tarihinde Milliyet’ten ayrılmak zorunda kaldı.
7 Mayıs’ta Star Gazetesi’nde günlük Dipsiz Kuyu yazılarına başladı.
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde başladığı gazetecilik derslerine dört yıl Bilgi Üniversitesi’nde devam etti..
2001 Nisan başından itibaren Bahçeşehir Üniversitesi kadrosunda.
Vermiş olduğu dersler arasında, “Investigative Journalism, International Journalism, Media Ethics, News Gathering and News Writing, Critical Thinking, Critical News Reading” bulunuyor.
1998 ve 2000’deki seçimlerde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yönetim kuruluna seçildi. 2001 mart ayında TGC Başkan Yardımcısı oldu.
TGC’nin ilan ettiği ve 2 bin dolayında gazetecinin imzaladığı Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ni kaleme aldı.
1996 Türkiye Basın Özgürlüğü Ödülü ile 1998 Medya-Sen İletişim Özgürlüğü Ödülü’nü aldı.
1984’te yayınlanan, Prof. Onur Kumbaracıbaşı’nın editörlüğünü yaptığı Sosyal Demokrasi (Turhan Yayınları) kitabında Fransa bölümünü yazdı.
Afa yayınlarından çıkan, D. E. Moggridge’in Keynes kitabının çevirisini yaptı (1985).
Uçuran Bey Postanesi (Milliyet Yayınları, 1996) ve Dipsiz Medya (İletişim Yayınları, 2000) kitapları yayınlandı.
Günlük gazete yazıları dışında, haber dergilerinde, bilimsel dergilerde, üniversite yayınlarında çıkmış çok sayıda makalesi bulunuyor. Yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda konferans ve panelde konuşmacı olarak yer aldı. Sorbonne Üniversitesi’nde sunduğu tebliğe, Prof. Ahmet İnsel’in editörlüğünü yaptığı “La Turquie et l’Europe, L,Harmattan 1999)” başlıklı kitapta yer verildi.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.